Värsta natten hittills i Gaza stad

Gazas invånare säger att natten var den värsta hittills.


Hårda gatustrider rasade i Gaza stads södra utkanter på tisdagen. Invånare säger till TT att natten var den värsta hittills. Israels armé står redo att inleda en slutoffensiv, men avvaktar i väntan på egyptisk diplomati.

Israeliska soldater och stridsvagnar avancerade flera hundra meter in i Tal al-Hawa, ett höghusområde i södra Gaza stad där häftiga strider utkämpades mot Hamas milisstyrkor.

TT lyckades inte nå boende i Tal al-Hawa på telefon, men Ibrahim Surani i Gazas centrum någon kilometer bort berättar att kulspruteknatter och explosioner höll honom vaken under natten.

– Den här natten var den värsta hittills i Gaza. Än så länge har vi klarat oss, men striderna kommer närmare. Jag och min fru och min son stannade i ett rum i natt. Vi skakade av rädsla, säger Surani, som arbetar för en lokal hjälporganisation.

Minst 25 palestinier rapporteras ha dödats under dagen, varav flera civila.

"Inget liv här"

Israeliskt flyg bombade ett 60-tal mål, inte minst i Rafah vid gränsen mot Egypten där Israel försöker rasera de hundratals tunnlar som använts för att föra in vapen - men också förnödenheter - till det isolerade Gaza.

I Rafah finns svenske Omar al-Tawili med sin gravida fru. Alla som har hus vid gränsen måste ge sig av.

– De bombar husen som ligger där, säger han till TT.

Omar har bott i Stockholm i fem år och åkte till Gaza i höstas för att gifta sig. Ännu efter 18 dagars krig har han inte kunnat ta sig ut.

– Det finns inget liv här. Ingen el, inget rent vatten. Vi har inte nog med mat, inget bröd, ingen mjölk för barnen.

Hjälporganisationer varnar för akut humanitär kris i Gazaremsan. Och värre kan det bli. Det har länge ryktats om en tredje fas i Israels offensiv, en stormning av Gazaremsans stadskärnor.

Enligt israeliska medier har premiärminister Ehud Olmert, i samråd med utrikesminister Tzipi Livni och försvarsminister Ehud Barak, beslutat att avvakta för att ge Egypten mer tid att förhandla med Hamas.

Turkisk gränsstyrka?

Hamas uppges vara på väg att släppa sitt hårdnackade motstånd mot att låta internationell trupp sköta bevakningen av gränsterminalen i Rafah. Den panarabiska dagstidningen al-Hayat rapporterar att Hamas nu kan tänka sig en turkisk styrka vid gränsen, i utbyte mot att Rafah och andra gränsterminaler öppnas.

Israels ÖB Gabi Ashkenazi hävdar att offensiven har tillfogat Hamas svåra förluster och minskat dess förmåga att skjuta raketer mot Israel. Ett drygt tiotal föll över Israel på tisdagen, utan att skada någon. Men Ibrahim Surani i Gaza tror att islamisterna kommer att gå stärkta ur kriget.

–De har inte blivit besegrade, de har bara förlorat kanske 100 man och några baser. När det är över kommer Hamas att utropa seger, och om gränserna öppnas tar Hamas äran för det.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.