100 döda i galna ko-sjukan - dom i dag

Över 100 barn dog när de smittades av galna ko-sjukan.


Fler än 100 barn dog när de smittades av den mänskliga formen av galna ko-sjukan. I dag faller domar mot sju personer misstänkta för en av Frankrikes största vårdskandaler.

Barnen fick Creutzfeldt-Jakobs sjukdom av tillväxthormoner. Fram till slutet av 1980-talet utvanns dessa ur hypofyser från döda människor. I vissa fall har man konstaterat att de mänskliga körtlarna burit på smittan.

Rättegången började i februari i fjol efter en 17 år lång utredning. Skandalen började rullas upp 1991 när en 15-årig fransk pojke avled efter behandling med tillväxthormon.

Sju läkare och forskare står åtalade för vållande till annans död och vållande till kroppsskada samt bedrägeri.

Framställningen av mänskligt tillväxthormon ägde rum i en sluten värld där organisationen France Hypophyse hade monopol på att samla in de mänskliga körtlarna. Preparaten tillverkades sedan på privata forskningsinstitutet Institut Pasteur.

Redan 1982 pekade en rapport på problem vid insamlandet av körtlarna, men den struntade France Hypophyse i.

Polisutredningen har visat att åtskilliga fel begicks framför allt mellan 1983 och 1985, då tusen franska barn behandlades med de tillväxthormoner som resulterat i de över 100 dödsfallen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.