Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Frias för ansvar för 100 döda barn

Nyheter | 14/01/2009 14:32

I dag friades de för en av Frankrikes största vårdskandaler.

Fler än 100 barn dog när de smittades av den mänskliga formen av galna ko-sjukan.

I dag friades de personer som misstänktes för en av Frankrikes största vårdskandaler.

Sex läkare och farmakologer friades på onsdagen av domstolen från ansvar för det dryga 100-talet barnens död, rapporterar AFP.

Den sjunde åtalade har avlidit.

Barnen fick Creutzfeldt-Jakobs sjukdom av tillväxthormoner. Fram till slutet av 1980-talet utvanns dessa ur hypofyser från döda människor. I vissa fall har man konstaterat att de mänskliga körtlarna burit på smittan.

Rättegången började i februari i fjol efter en 17 år lång utredning. Skandalen började rullas upp 1991 när en 15-årig fransk pojke avled efter behandling med tillväxthormon.

Sju läkare och forskare stod åtalade för vållande till annans död och vållande till kroppsskada samt bedrägeri.

Framställningen av mänskligt tillväxthormon ägde rum i en sluten värld där organisationen France Hypophyse hade monopol på att samla in de mänskliga körtlarna. Preparaten tillverkades sedan på privata forskningsinstitutet Institut Pasteur.

Redan 1982 pekade en rapport på problem vid insamlandet av körtlarna, men den struntade France Hypophyse i.

Polisutredningen har visat att åtskilliga fel begicks framför allt mellan 1983 och 1985, då tusen franska barn behandlades med de tillväxthormoner som resulterat i de över 100 dödsfallen.

Skrivet av: