Strider i Mogadishu tog 14 liv

Minst 14 civila dödades i strider mellan rebeller och Etiopiens sista soldater.


Minst 14 civila dödades på onsdagen i eldstrider mellan muslimska rebeller och Etiopiens sista kvarvarande soldater inne i Somalias huvudstad Mogadishu, rapporterade ögonvittnen.

Striden bröt ut då islamistiska krigare angrep en etiopisk fordonskolonn som var på väg mot presidentpalatset i Mogadishu. En häftig eldgivning med både handeldvapen och granater följde.

Ytterligare fem civila dödades i marknadsområdet Bakara, sade vittnen, och tillade att dödssiffrorna kan komma att stiga. Det var ovisst om några av de stridande hade dödats eller skadats.

Etiopien sände i slutet av 2006 militärstyrkor in i Somalia, för att hjälpa den bräckliga somaliska interimsregeringen och tvinga bort den islamistmilis som tagit kontroll över största delen av landet. Islamiströrelsens politiska ledning drevs i exil men dess väpnade grupper har sedan dess bedrivit ett blodigt gerillakrig mot somaliska regeringsstyrkor, etiopiska trupper och fredssoldater från AU, Afrikanska unionen.

I de nästan dagliga striderna, huvudsakligen i Mogadishu, är det dock främst civilbefolkningen som fått sitta emellan. Tusentals människor har dödats och hundratusentals andra har lämnat sina hem och blivit flyktingar i eget land.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!