Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ban Ki-Moon på plats i Israel

- 15/01/2009, 10:05 -

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon anlände på torsdagen till Israel.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon anlände på torsdagen till Israel. Besöket är en av anhalterna i den resa Ban gör för att åstadkomma ett eld-upphör i det 20 dagar långa och blodiga kriget i Gaza.

Ban ska under dagen bland annat träffa Israels premiärminister Ehud Olmert, president Shimon Peres och utrikesminister Tzipi Livni. Det rapporterar AFP.

Ban inledde sin resa i Mellanöstern i onsdags med ett besök i Egypten där han träffade president Hosni Mubarak. Efter sitt besök i Israel ska generalsekreteraren besöka Jordanien, Turkiet, Syrien, Libanon och Kuwait.

På fredag träffar Ban palestiniernas president Mahmud Abbas i Ramallah.

Israel utförde nya flygangrepp över Gaza natten till torsdagen. Samtidigt fortsatte gatustriderna under det nu 20 dagar långa kriget, som hittills kostat fler än 1 000 palestinier och 13 israeler livet.

Åtminstone 16 människor dödades i de nattliga striderna, inklusive en 13-årig pojke i staden Gazas utkant och två misstänkta militanta nära flyktinglägret Jabaliyya.

Vårdkällor uppgav att fem människor skadades när en moské i staden Rafah bombades.

Israelisk militär sade att flygräderna träffat nio avfyrningsramper för raketer och tre smuggeltunnlar. Ett 15-tal raketer sköts dock in i Israel från Gaza.

En ledande israelisk försvarsföreträdare sade till AFP att kriget, som dödat omkring 400 civilpersoner och utlöst vrede bland muslimer, mycket väl kan fortsätta tills den tillträdande amerikanske presidenten Barack Obama svärs in den 20:e januari.

Israel väntar fortfarande på garantier för att lösa frågan om vapensmuggling och saker rör på sig i Kairo, sade källan som menade att Israel inte just nu känner någon press att avsluta operationen.

En Gaza-baserad ledare i Hamas sade efter samtal med egyptiska medlare i Kairo att organisationen inte har förkastat "de breda konturerna" i planen för eldupphör, men inte kan acceptera den helt och hållet. Hamas har också lagt fram en egen och detaljerad "vision" för vad ett eldupphör måste innehålla.

På torsdagen väntas israeliske sändebudet Amos Gilad anlända till Kairo för att diskutera frågorna.

Washington var dock skeptiskt och en källa på utrikesdepartementet där menade anonymt att det fanns alltför många krav från Hamas som man fortfarande inte tagit i tu med. Israels villkor för att gå med på eldupphör handlar om att raketbeskjutningen mot södra Israel ska upphöra samt stopp för vapensmugglingen i tunnlar från Egypten till Gaza.

Bolivia och Venezuela meddelade på onsdagen att de båda länderna klipper de diplomatiska banden med Israel, i protest mot kriget i Gaza.

Ännu ett fartyg lastat med bistånd till den krigshärjade Gazaremsan har tvingats bort av israeliska krigsfartyg.

Aktivisterna på fartyget tillhör organisationen Free Gaza Movement som sedan augusti 2008 har skeppat bistånd till området. Sedan Israel inledde sin offensiv i Gaza har dock blockaden till havs skärpts.

På torsdagen omringades aktivisternas skepp av israeliska örlogsfartyg som tvingade dem att återvända till Cypern.

Skrivet av: