Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israel ber om ursäkt för FN-attack

Nyheter | 15/01/2009 14:22

Israels försvarsminister Ehud Barak har bett om ursäkt efter attacken mot FN-högkvarteret i Gaza där 700 flyktingar tog skydd.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om attacken mot FN-högkvarteret i Gaza och om hur striderna trappades upp natten till torsdagen. Israels försvarsminister Ehud Barak har nu bett FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon om ursäkt för den israeliska artillerielden mot FN:s högkvarter. När centrat angreps uppges 700 flyktingar ha funnits i byggnaden och Ban Ki-Moon var "ursinnig" över attacken och krävde en förklaring av Israel.

– Försvarsministern har sagt till mig att det var ett allvarligt misstag och att han tog det mycket allvarligt. Han har försäkrat mig att extra omsorg ska tas om FN-anläggningar och FN-personal i framtiden, sa Ban Ki-Moon efter sitt besök i Israel.

Reaktioner i Sverige

Under onsdagens partiledardebatt i den svenska riksdagen var Gaza-konflikten central. De grönröda krävde reaktion från alliansen och Fredrik Reinfeldt.

– Statsministern måste kraftfullt ta avstånd från Israels folkrättsbrott och övervåld. Dagens bombning av FN:s huvudkvarter i Gaza och ytterligare ett sjukhus är ett klart folkrättsbrott som kräver ett kraftfullt fördömande. Regeringen bagatelliserar det som sker genom att kalla grova folkrättsbrott för felsteg, säger Peter Eriksson i ett pressmeddelande på torsdagen.

FN-högkvarteret skyddade civila

Byggnaden som innehöll "hundratals ton" med humanitär hjälp står i lågor och övriga delar uppges ha fått splitterskador.

Johan Eriksson, talesman för Unrwa, berättar för TT:s utsände att fem tankbilar fyllda med bränsle står nära bränderna på högkvarteret och riskerar att explodera.

– Det finns ännu en risk att de antänds och då blir det förstås en jättelik explosion.

Lastbilarna ska nu flyttas till ett öppet område längre bort.

– Vi har tills vidare inte koordinering med Israels armé för den här förflyttningen, så det kommer att ske under stor risk, medan Rimalområdet i Gaza stad blir ständigt bombarderat.

Unrwa har bett Röda Korset om hjälp med att släcka elden, men dess brandbilar är upptagna med att släcka en annan brand i al-Qudssjukhuset i Gaza stad.

Två byggnader inne på Unrwahögkvarteret står i brand enligt Eriksson, en verkstad och ett lager där de humanitära försändelserna förvaras.

– All mat, alla madrasser, allt ris förvaras där. Allt gods som vi hade för avsikt att leverera över hela Gazaremsan i dag står just nu i lågor. Detta är en förlorad dag för oss och det är tveksamt om vi kan komma i gång i morgon igen, säger han.

Projektiler med fosfor

Eriksson uppger att Unrwabasen träffades av tre projektiler innehållande vit fosfor.

– Det går inte att släcka vit fosfor med vatten eller skumsläckare, man behöver sand och vi har inte tillgång till sådana mängder som skulle behövas. Vi har just nu inga möjligheter att släcka elden.

– Israels armé har exakta GPS-koordinater för alla våra installationer i Gazaremsan. De vet vad varje byggnad i högkvarteret rymmer. Ändå landar nu projektiler på den mest sårbara delen av området. Det är ett oförlåtligt agerande från deras sida, säger Johan Eriksson.

Tidigare under dagen skakade en explosion även ett hus där Reuters och flera andra medieföretag har sina kontor. En person uppges ha skadats i explosionen och byggnaden har nu evakuerats.

Enligt journalister på plats verkade huset ha träffats av en israelisk robot eller möjligtvis av en artillerigranat. En talesman för den israeliska armén säger att händelsen utreds.

Nyheter24 har samlat bilder från kriget, se bildspelet ovan.

Skrivet av: