Ban Ki-Moon rasande över FN-attack

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon är "ursinnig" över Israels attack mot ett FN-högkvarter i Gaza där flera personer har skadats.


FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sa på plats i Israel att han är "ursinnig" över Israels attack mot FN-kontoret och en nyhetsredaktion i Gaza där flera personer skadats under torsdagen. Ban Ki-Moon sa också att dödssiffran i Gaza, som närmar sig 1 100, har blivit "outhärdlig". Ban Ki-Moon kräver en fullständig förklaring från de israeliska myndigheterna.

Nyheter24 har tidigare skrivit om stridsupptrappningen i Mellanöstern och om de dryga 70 mål som attackerats av israelisk militär under natten till onsdagen.

FN:s hjälporgan i Gaza, Unrwa, säger nu att dess högkvarter i Gaza stad står i brand, rapporterar BBC. Talesmannen Christopher Gunness säger att tre av Unrwas anställda skadats sedan byggnaden träffats av fem projektiler.

Han lade till att Unrwa inte kan distribuera någon hjälp under dagen och att dess lastbilar inte hade kunnat lämna området kring byggnaden.

Attack mot journalister

Tidigare under dagen skakade en explosion även ett hus där Reuters och flera andra medieföretag har sina kontor. En person uppges ha skadats i explosionen och byggnaden har nu evakuerats.

Enligt journalister på plats verkade huset ha träffats av en israelisk robot eller möjligtvis av en artillerigranat. En talesman för den israeliska armén säger att händelsen utreds.

Uppgifterna kommer samtidigt som FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon befinner sig i Israel där han träffar Israels premiärminister Ehud Olmert, president Shimon Peres och utrikesminister Tzipi Livni.

FN i samtal med världsledarna

Ban inledde sin resa i Mellanöstern i onsdags med ett besök i Egypten där han träffade president Hosni Mubarak. Efter sitt besök i Israel ska generalsekreteraren besöka Jordanien, Turkiet, Syrien, Libanon och Kuwait.

På fredag träffar Ban palestiniernas president Mahmud Abbas i Ramallah.

Israel utförde nya flygangrepp över Gaza natten till torsdagen. Samtidigt fortsatte gatustriderna under det nu 20 dagar långa kriget, som hittills kostat fler än 1 000 palestinier och 13 israeler livet.

Åtminstone 16 människor dödades i de nattliga striderna, inklusive en 13-årig pojke i staden Gazas utkant och två misstänkta militanta nära flyktinglägret Jabaliyya. Vårdkällor uppgav att fem människor skadades när en moské i staden Rafah bombades.

Israelisk militär sa att flygräderna träffat nio avfyrningsramper för raketer och tre smuggeltunnlar. Ett 15-tal raketer sköts dock in i Israel från Gaza.

FN-högkvarter attackeras:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.