Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bin Ladin talar till "bröderna i Palestina"

Nyheter | 14/01/2009 23:41

I det första ljudbandet sedan i maj i fjol uppmanar terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin till jihad - heligt krig - mot Israel och dess krigföring i Gazaremsan.

I det första ljudbandet sedan i maj i fjol uppmanar terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin till jihad - heligt krig - mot Israel och dess krigföring i Gazaremsan.

Maningen kom i ett ljudband daterat i den nuvarande islamiska månaden och publicerat på en rad islamistiska webbplatser på onsdagen.

Vi är med er och kommer inte att svika er, säger bin Ladin med adress till "våra bröder i Palestina".

Det är det första bandet från bin Ladin sedan i maj i fjol.

Nu manar han alla muslimer att resa sig i stöd för folket i Gazaremsan, och att inte lita på sina ledare i arabländerna. De flesta av dem är allierade med västvärlden och Israel, enligt det 22 minuter långa bandet.

Vidare talar bin Ladin om det tunga arv USA:s avgående president George W Bush lämnar till sin efterträdare Barack Obama.

"Finanskrisen kommer att försvaga USA och Israel"

Arvet av långt gerillakrig mot en tålmodig och envis fiende, säger bin Ladin.

Han sätter också stort hopp till att finanskrisen kommer att försvaga USA och Israel.

I Vita Huset i Washington avfärdades bandet som ett uttryck för bin Ladins isolering och som ett möjligt försök att samla in pengar.

Inte heller ser FBI några tecken på ökad aktivitet från al-Qaida inför att Obama svärs in som president på tisdag.

Vi har inga specifika eller trovärdiga hot, säger FBI-talesmannen Richard Kolko.

Se ett inslag från CBS om bin Ladens röstklipp:

Skrivet av: