Gubbar i slips stoppar inga krig

Carl Bildt och andra män i slips flyghoppar till och från Kairo och Jerusalem.


De flesta är liksom Carl Bildt europeiska män i kostym och slips. De flyghoppar till och från Kairo och Jerusalem med allvarstyngda plattityder till tv-kamerorna. Men de har knappast något att tillföra Gazakrigets fredsansträngningar, som sköts i största hemlighet av Egyptens "grå eminens" Umar Sulayman.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har de senaste veckorna haft sällskap av kollegor från Brasilien, Frankrike, Spanien, Tjeckien och Tyskland, samt andra sändebud från EU, FN och den Mellanösternmedlande "Kvartetten". Alla har de passerat igenom regionens storstäder och statspalats, fördömt kriget och vädjat om fred - men utan att egentligen ha några egna idéer, och utan att ens vara speciellt insatta i vad som händer i fredsansträngningarna.

Diplomater i Kairo säger till Reuters att inte ens Egyptens eget utrikesdepartement alltid vet hur de indirekta samtalen mellan Israel och Hamas i den egyptiska huvudstaden går.

Tyst mäklare

Den huvudsaklige fredsmäklaren Umar Sulayman är till vardags underrättelsechef och Egyptens ansvarige för israelisk-palestinska frågor. I kontrast till alla de slipsklädda sändebuden har han inte sagt ett enda ord offentligt sedan Gazakriget inleddes den 27 december. Han har inte vinkat till några tv-kameror - få människor vet ens var hans möten i den kaotiska 20-miljonersstaden Kairo äger rum.

Sulaymans israeliska kontakt är Amos Gilad, en general som Carl Bildt beskrivit som "framträdande och kunnig". Gilad flyger fram och tillbaka mellan Israel och Kairo, men är också mycket tystlåten utåt. Hamas förhandlare kommer både från Damaskus, där exilledningen finns, och Gaza. Män som Ayman Taha, Jamal Abu Hashim och Salah al-Bardawil har specialtillstånd att resa landvägen via Gazas sydliga gränsövergång Rafah, medan exilkollegor som Imad al-Alami and Muhammad Nasr kommer från Syrien på vanliga kvällsflighter.

Bara Turkiet

Experter Reuters talat med i Kairo säger att av alla högprofilerade sändebud som glider förbi är det bara Turkiets utsända som gjort avtryck. De har talat med både Israel och Hamas - som är terrorstämplat och därför bojkottat av bland andra EU - och erbjudit sig att skicka personal för att säkra gränsen Egypten-Gaza. FN-chefen Ban Ki-Moon fick vid en presskonferens i Kairo i veckan skeptiska frågor om vad FN har att bidra med, och ett av hans svar antyder frustration över bristande möjligheter att påverka:

– Jag ber alla som har inflytande hos någon av parterna i denna konflikt att använda alla medel för att få slut på våldet och hitta en hållbar lösning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.