Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödssiffran stiger i krigshärjat Gaza

Nyheter | 15/01/2009 07:49

Krigets tjugonde dag skördar fler dödsoffer i Gaza då Israel fortsätter sina flygattacker.

Israel utförde nya flygangrepp över Gaza natten till torsdagen. Dödssiffran har nu överstigit 1028 efter angreppen på den israeliska sidan. Samtidigt fortsatte även gatustriderna under det nu 20 dagar långa kriget, som hittills kostat fler än 1 000 palestinier och 13 israeler livet. Omkring 4 700 uppges ha skadats i sedan den 27 december.

– Jag upprepar mitt krav på en omedelbar och varaktig vapenvila. Vi har ingen tid att förlora, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som vid sitt besök i Kairo på onsdagen, enligt CNN.

Minst 16 människor dödades i de nattliga striderna, inklusive en 13-årig pojke i staden Gazas utkant och två misstänkta militanta nära flyktinglägret Jabaliyya.

Raketer in i Israel

En ledande israelisk försvarsföreträdare sa till AFP att kriget, som dödat omkring 400 civilpersoner och utlöst vrede bland muslimer, mycket väl kan fortsätta tills den tillträdande amerikanske presidenten Barack Obama svärs in den 20:e januari.

– Israel väntar fortfarande på garantier för att lösa frågan om vapensmuggling och saker rör på sig i Kairo, sa källan som menade att Israel inte just nu känner någon press att avsluta operationen.

En Gaza-baserad ledare i Hamas sa efter samtal med egyptiska medlare i Kairo att organisationen inte har förkastat "de breda konturerna" i planen för eldupphör, men inte kan acceptera den helt och hållet. Hamas har också lagt fram en egen och detaljerad "vision" för vad ett eldupphör måste innehålla.

Prisade Egypten

På torsdagen väntas israeliske sändebudet Amos Gilad anlända till Kairo för att diskutera frågorna. Diplomatin innehåller också ett planerat möte mellan Israels utrikesminister Tzipi Livni och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon samt tyske utrikesministern Frank Walter-Steinmeier. Steinmeier prisade i ett gemensamt uttalande med sin franske kollega Bernhard Kouchner Egyptens medling.

– Viktiga framsteg har gjorts under de senaste dagarna i att identifiera hållbara lösningar, sa de.

Washington var dock skeptiskt och en källa på utrikesdepartementet där menade anonymt att det fanns alltför många krav från Hamas som man fortfarande inte tagit i tu med.

Israels villkor för att gå med på eldupphör handlar om att raketbeskjutningen mot södra Israel ska upphöra samt stopp för vapensmugglingen i tunnlar från Egypten till Gaza.

Bolivia och Venezuela meddelade på onsdagen att de båda länderna klipper de diplomatiska banden med Israel, i protest mot kriget i Gaza.

Se video om utvecklingen i konflikten:

Skrivet av: