Tisdag 7 Dec
Stockholm

Hård kritik efter FN-attack

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon är "ursinnig" och Israel har bett om ursäkt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Flera personer har skadats i israeliska attacker mot ett FN-högkvarter i Gaza. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon är ursinnig över attacken och Israel har bett om ursäkt.

Ett barnsjukhus har också fått en direktträff i dagens strider.

Högkvarteret för FN:s hjälporgan i Gaza, Unrwa, står i brand. Talesmannen Christopher Gunness säger att tre av Unrwas anställda skadats sedan byggnaden träffats av fem projektiler och att Unrwa inte kunnat distribuera någon hjälp under dagen.

Ban Ki-Moon sade på plats i Israel att han är "ursinnig" över Israels attack mot FN-kontoret och att han kräver en fullständig förklaring från de israeliska myndigheterna.

Han sade också att dödssiffran i Gaza, som närmar sig 1 100, har blivit "outhärdlig".

Också Frankrike riktade på torsdagen skarp kritik mot Israel för beskjutningen av ett sjukhus, en FN-byggnad och ett mediehus i Gaza.

Senare kom rapporter om att Israels försvarsminister Ehud Barak bett Ban om ursäkt för den israeliska artillerielden mot FN:s högkvarter. När centrat angreps uppges 700 flyktingar ha funnits i byggnaden.

– Försvarsministern har sagt till mig att det var ett allvarligt misstag och att han tog det mycket allvarligt. Han har försäkrat mig att extra omsorg ska tas om FN-anläggningar och FN-personal i framtiden, sade Ban.

Byggnaden som innehöll "hundratals ton" med humanitär hjälp står i lågor och övriga delar uppges ha fått splitterskador.

Unrwa har bett Röda Korset om hjälp med att släcka elden, men dess brandbilar är upptagna med att släcka en annan brand i al-Qudssjukhuset i Gaza stad, som attackerats av israeliska robotar.

Christer Zettergren, generalsekreterare för svenska Röda Korset, uppger för TT att det fanns många barn i den del av sjukhuset. Skadorna på sjukhuset var oklara under eftermiddagen.

– Men det var en direktträff på andra våningen. Det fanns ett 30-tal barn där, men jag vet inget om skadade, säger Zettergren.

Två byggnader inne på Unrwahögkvarteret stod i brand enligt Johan Eriksson, talesman för Unrwa. Det är en verkstad och ett lager där de humanitära försändelserna förvaras.

– All mat, alla madrasser, allt ris förvaras där. Allt gods som vi hade för avsikt att leverera över hela Gazaremsan i dag står just nu i lågor, säger han.

– Detta är en förlorad dag för oss och det är tveksamt om vi kan komma i gång i morgon igen.

Eriksson uppger att Unrwabasen träffades av tre projektiler innehållande vit fosfor.

Israels armé har exakta GPS-koordinater för alla våra installationer i Gazaremsan. De vet vad varje byggnad i högkvarteret rymmer. Ändå landar nu projektiler på den mest sårbara delen av området. Det är ett oförlåtligt agerande från deras sida, säger Johan Eriksson.

Tidigare under dagen skakade en explosion även ett hus där Reuters och flera andra medieföretag har sina kontor. En person uppges ha skadats i explosionen och byggnaden har nu evakuerats.

Enligt journalister på plats verkade huset ha träffats av en israelisk robot eller möjligtvis av en artillerigranat. En talesman för den israeliska armén säger att händelsen utreds.

Utrikesminister Carl Bildt (M) är kritisk efter attacken mot FN-kontoret.

– Det visar hur viktigt det är att få slut på kriget. Ju längre det fortsätter, ju fler kommer de så kallade misstagen att bli, säger Bildt.

På frågan om det räcker med att be om ursäkt för Israels del säger Bildt att det inte finns mycket mer att göra, ursäkten finns där och granaten kan inte tas tillbaka.

– Det man kan göra är att avsluta operationerna och jag hoppas och tror att det inte ligger allt för långt borta, säger utrikesministern och hänvisar till de samtal som pågår i Egypten.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela