Lördag 22 Jan
Stockholm

Libanon fördömer raketattack

Libanons regering fördömer dem som skjutit raketer mot Israel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Libanons regering fördömer dem som skjutit raketer mot Israel från de södra delarna av landet och hävdar att det inte är Hizbollah.

Nära 1 000 palestinier i Gaza har nu dött i Israels attack.

Libanons premiärminister Fuad Siniora sade att attackerna från södra Libanon bara ger Israel en anledning att angripa Libanon.

Siniora hävdar att landets alla politiska partier är överens om detta, även den shiamuslimska milisen Hizbollah som tidigare skjutit egna raketer mot Israel.

– Det finns en enighet bland alla politiska krafter i det här landet och Hizbollah är del av den här enigheten, sade landets informationsminister Tarek Mitri till AFP.

Fem raketer sägs ha avfyrats mot Israel men att bara tre av dem korsade gränsen. De tre raketerna landade ute på öppna fält och orsakade inga skador. Israel besvarade attacken.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för raketerna. Förra veckans raketattack tros ha utförts av palestinska grupper med bas i Libanon.

Libanesiska styrkor och FN-styrkor påträffade senare tre försåtminerade Grad-raketer i ett område i södra Libanon varifrån Israel beskjutits tidigare, uppgav en säkerhetskälla till AFP. Den libanesiska armén har satt in minröjare för att säkra raketerna.

Många av de israeler som bor i området som träffades av raketerna ska ha drabbats av panik efter attackerna, trots att ingen skadades. Skolorna i staden Kiryat Shmona har stängts och att israeliska stridsflygplan flyger över området på låg höjd.

Under kriget 2006 evakuerades staden helt av fruktan för Hizbollahs raketer och flera stadens invånare fruktar nu att offensiven i Gaza ska utlösa ett krig på flera fronter och att de ska dras in i konflikten.

Israeliska styrkor stred under natten mot militanta palestinier i Gazaremsans största stad. Samtidigt bombarderades södra gränsen mot Egypten och dödssiffrorna på den palestinska sidan närmar sig nu 1 000.

Ögonvittnen uppgav att striderna i staden Gaza och andra delar i norr var mindre hårda än under föregående natt.

Tidigt på onsdagsmorgonen anlände FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon till Kairo för samtal med Egyptens president Hosni Mubarak. Syftet med besöket är att hitta en lösning för eldupphör i Gaza.

Därefter väntas Ban resa till Jordanien, Israel och Syrien. Enligt sin stab kommer Ban dock inte att ha någon kontakt med Hamas, islamiströrelsen som kontrollerar Gazaremsan.

Samtidigt kom uppgifter om att terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin uppmanar till jihad, heligt krig, mot Israel och dess krigföring i Gaza. Uppmaningen ska ha kommit i ett ljudband som daterats i den nuvarande islamiska månaden och publicerades på en rad islamistiska webbplatser på onsdagen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt