Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israel vill öka trycket på Hamas

Nyheter | 12/01/2009 06:10

Israel har börjat att sätta in reservister i det 17-långa dagar i kriget i Gazaremsan.

Israel har börjat att sätta in reservister i det 17-långa dagar i kriget i Gazaremsan. Landets ledare har också beslutat att öka trycket på Hamas.

När kriget gick in på 17:e dygnet närmar sig antalet döda på den palestinska sidan 900, många av dem civila. Över 3 500 har sårats, enligt palestinska sjukhuskällor. Israel har förlorat tio soldater och tre civilpersoner har dött i raketangrepp.

Samtidigt som omvärldens tryck på ett eldupphör ökar kan israeliska styrkor stå i begrepp att genomföra en storskalig attack mot Hamas smuggeltunnlar vid Gazas gräns till Egypten och kanske även utvidga offensiven i städer.

Ökat tryck

Sent i söndags kväll träffades Israels premiärminister Ehud Olmert, försvarsminister Ehud Barak och utrikesminister Tzipi Livni. Enligt israelisk radio enades de om att öka trycket på Hamas. Israel kan överväga en storskalig markoffensiv i Gazas byar och städer för att försöka hindra Hamas från att avfyra raketer in i Israel.

En sådan operation skulle medföra risk för både fler döda israeliska militärer och ännu fler dödsoffer bland de 1,5 miljoner palestinier som är ihopträngda i den lilla kustremsan utan möjligheter att ta sig därifrån. I söndags var flera busslaster med israeliska reservister på väg mot Gaza där striderna pågick, trots FN:s säkerhetsråds krav på eldupphör.

Israeliska krigsplan har upprepade gånger bombat den så kallade Philadelphi-korridoren längs Egyptens 15 kilometer långa gräns mot Gaza. Ibland har man använt sig av bunkerbomber som exploderar underjord och orsakar chockvågor i syfte att få tunnlar där vapen smugglas in att kollapsa.

– Vi fortsätter operationen för att återställa lugnet i södern och kunna agera effektivare längs Philadelphi-korridoren, sade Barak till den gästande tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier, enligt försvarsdepartementet.

Stoppa attacker

Barak sade att Israel är fast beslutet att uppnå målen som satts upp när operationen startade. Landet, som förkastade FN-resolutionen som "ogenomförbar", vill få ett stopp på raketattacker och åtgärder för att hindra Hamas från att smuggla in vapen via tunnlar. Hamasledaren Khalid Mishal sade att gruppen inte kommer att överväga eldupphör innan Israel avslutar sina angrepp från luften, havet och marken samt häver blockaden mot Gaza.

En Hamas-delegation är i Kairo för att diskutera en egyptisk plan på vapenvila. Enligt företrädare för Israel och Väst diskuterar diplomater ett övervakningssystem för att hjälpa Egypten att stoppa vapensmugglingen. Tusentals människor runt om i världen demonstrerade i söndags mot Israels offensiv i Gaza. I Bryssel protesterade 30 000 och i runtom i Spanien deltog minst 100 000 människor.

Skrivet av: