Gaza: Båtar med mat stoppades

Israeliska båtar lät inte Free Gaza lämna fem ton förnödenheter till palestinierna.


GAZA. Hit men inte längre, sa den israeliska flottan. Den grekisk-flaggade båten, lastad med fem ton mat och medicin, fick vända om och sätta kurs mot Cypern igen.

Det var andra försöket för den amerikanska befrielsegruppen Free Gaza att nå palestinierna kustvägen.

Enligt gruppens taleskvinna Mary Hughes-Thompson hann mötte israelerna dem redan utanför södra Libanon. Där hade de omringat dem och hotat med att öppna eld om de inte vände om.

I ett pressmeddelande skriver Free Gaza att runt 13.00, "på internationellt vatten, runt 16 mil utanför Gazas kust, kom åtminstone fem israeliska kanonbåtar och omringade Spirit of humanity. De började hänsynslöst köra in framför det sakta färdande fartyget".

Greklands utrikesminister sände genast en skarp protest till Israels utrikesminister som betonade att de skulle värna om livet och säkerheten för de ombord på båten. De hade också sänt en liknande protest dagen före skeppet anlände, skriver Haaretz.

Enligt den israeliska försvarsmakten hade båten blivit varnad eftersom de var på väg att åka in i en krigszon.

Nyheter24 har tidigare skrivit om båten Arion. Det visade sig att den båten fick vända om på grund av motorkrångel.

200 ton mat och medicin

Ett iranskt skepp lastat med 200 ton mat och medicin blev nyligen stoppat av den israeliska flottan, uppger den inofficiella iranska nyhetsbyrån Fars. Fartyget ska ha sagt att de funderar på att föra in maten landvägen via Egypten i stället, skriver al Arabiya.

Inslag: Free Gaza före avseglingen

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!