Israel bröt sin egen "vapenvila"

Två räddningsarbetare dödades under den tre timmars vapenvila Israel infört.


Hjälpen som har slussats in i Gaza har inte nått befolkningen. Anledningen är att människorna är för skräckslagna för att våga sig ut på gatorna. Än så länge har mer än 600 palestinier dött i den israeliska offensiven. En siffra som stiger för var dag.

För att underlätta för hjälporganisationerna att dela ut förnödenheter till civilbefolkningen gick Israel med på en tre timmars vapenvila. En vapenvila som man själva bröt under torsdagen. Två hjälparbetare dödades efter att israeliska styrkor beskjutit en FN-konvoj.

– Israeliska styrkor besköt en hjälpkonvoj från FN i Gaza under torsdagen, och dödade två hjälparbetare under den tre timmar långa vapenvila som Israel infört för att humanitär hjälp till civilbefolkningen, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon enligt CNN.

Som en följd av attacken stoppar nu FN alla hjälpinsatser i Gaza tills Israel kan garantera FN-personalens säkerhet. Upp emot 80 procent av Gazas en och en halv miljon invånare är beroende av FN:s hjälpinsatser.

"Sedan konflikten började för 13 dagar sedan har fyra inom FN-personalen dödats. FN håller tät kontakt med israeliska myndigheter för en fullständig utredning av det här och andra incidenter, och för att undvika dem i fortsättningen", uppger FN enligt CNN.

Tidigare i veckan träffades tre skolor i FN:s regi, av israeliskt artilleri. Mer än 40 civila dödades som Nyheter24 har skrivit om tidigare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!