"Israeliskt eldupphör i kväll"

Israels säkerhetskabinett väntas i kväll fatta beslut om att landet ensidigt ska avbryta offensiven i Gazaremsan, uppger en ledande ledamot i kabinettet för AFP med villkoret att få vara anonym.


Israels säkerhetskabinett väntas i kväll fatta beslut om att landet ensidigt ska avbryta offensiven i Gazaremsan, uppger en ledande ledamot i kabinettet för AFP med villkoret att få vara anonym.

Beskedet väntas bli offentligt efter kabinettets möte sedan Israel fått stöd i Washington och Egypten för kravet att få hjälp med att hindra vapensmggling till den fattiga Hamas-styrda kustremsan som Israel haft blockad mot i drygt 18 månader.

Enligt källan kommer Israel att avbryta stridshandlingarna utan motsvarande löfte från den palestinska gruppen som kontrollerat Gaza i över ett och ett halvt år. Men Israel kommer att behålla soldater i Gaza under en ospecificerad period.

Den judiska staten förväntar dock att även Hamas kommer att lägga ner vapnen. Men källan varnade: "om den beslutar att öppna eld" kommer vi inte att tveka att svara och återuppta vår offensiv.

Enligt källan var premiärminister Ehud Olmert nöjd med resultaten av samtalen i Kairo. Israel uppges ha fått stöd där för landets grundläggande krav om att stoppa raketavfyrningar och att Egypten och Israel koordinerar öppningen av gränsövergångar i Gaza.

Fortsatta strider på fredagen

Enligt palestinska vårdkällor dödades minst 55 palestinier i Gaza på fredagen, bland dem flera civila.

Över 20 raketer avfyrades av palestinska militanta in i Israel och sårade fem människor. Sedan kriget bröt ut för tre veckor sedan har över 700 sådana projektiler avfyrats mot Israel, skriver AFP.

Musa Abu Marzuk, Hamas näst högste politiske företrädare, sade i al-Jazira-tv att Hamas inte kommer att fatta några beslut, med anledning av ett eventuellt ensidigt beslut av Israel om eldupphör, innan Hamas-delegationen i Kairo har hållit nya samtal där i dag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!