Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vapenvilan ingen lösning på krisen

Nyheter | 20/01/2009 15:58

Förstörelsen är enorm och FN:s generalsekreterare kräver en utredning.

Israel avslutade kriget i Gaza inför Barack Obamas tillträde som president. Men förstörelsen i området är enorm och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon som besökt Gaza kräver nu en utredning av konflikten.

På tisdagen riktades världens ögon mot USA där Barack Obama svor presidenteden. Men för de överlevande i den krigshärjade Gazaremsan lyste hoppet med sin frånvaro.

– Obama kan inte ge min make livet tillbaka, sade sexbarnsmamman Leila Khalil.

Flera bedömare menar dock att ceremonin ändå påverkat utvecklingen. Israel vill inte stöta sig med det nya amerikanska styret och det är knappast en slump att offensiven avbröts dagarna innan eden skulle sväras.

De israeliska stridsvagnarna har nu lämnat många av Gazas tätbefolkade områden och dragit sig tillbaka till gränsen. I det relativa lugnet vågade några palestinier lämna sina hem och en del bilar syntes på Gazas gator.

Konflikten inte löst

Men trots att grävmaskinerna inlett uppröjningen i ruinerna är konflikten i Gaza långtifrån avgjord. Trots att över 1 300 människor mist livet har ingen av de inblandade parterna uppnått sina mål. Hamas lyckades inte pressa Israel att häva blockaden av området och Israel lyckades trots bomberna och den massiva markoffensiven varken stoppa Hamas raketer eller tvinga fram en lösning om vapensmugglingen.

Också frågan Gilad Shalit förblir olöst. Den israeliska soldaten Shalit tillfångatogs nära gränsen till Gaza i juni 2006 och hans försvinnande har varit en nagel i ögat på Israel sedan dess. Israels utrikesminister Tzipi Livni sade på tisdagen att en förutsättning för att blockaden ska hävas är att Shalit släpps fri.

– Inga framsteg kan göras förrän vi får det som är viktigt för oss, frisläppandet av Gilad Shalit.

Inget samarbete med Hamas

Enligt Israels premiärminister Ehud Olmert kommer Israel bara att samarbeta i återuppbyggnaden av Gaza om den inte leds av Hamas, eftersom Israel betraktar rörelsen som en terrororganisation.

Inte ens arabländerna har lyckats visa upp en enad front i Gazafrågan. Vid ett möte i Kuwait lovade flera arabländer stöd till återuppbyggnaden av Gaza men inga konkreta förslag lades fram. Ban Ki-Moon uppgavs vara förskräckt efter sitt besök i Gaza och upprepade kraven på utredning av de israeliska angreppen på FN-byggnader.

Skrivet av: