Amnesty: Israel använde vit fosfor

- 19/01/2009, 19:21 -

Israel använde sig "obestridligt" av vit fosfor i Gaza, hävdar Amnesty.

Israel använde sig "obestridligt" av vit fosfor under kriget i Gaza, hävdar Amnesty International. Enligt folkrätten är det förbjudet att använda vit fosfor i närheten av civila.

Människorättsgruppen sade i ett uttalande på måndagen att dess företrädare under ett besök i Gaza stad och norra Gazaremsan hade funnit "odiskutabla bevis för en omfattande användning av vit fosfor i tättbefolkade bostadsområden".

Amnesty-representanterna såg bevis på användningen av vit fosfor på gator och trottoarer. Både mr-grupper och läkare har tidigare rapporterat om tiotals människor som fått svåra brännskador orsakade av vit fosfor under Israels 22 dagar långa offensiv i det Hamas-styrda territoriet.

Vapenexperten Christopher Cobb-Smith har lett Amnestys delegation på fyra personer som besökt Gaza för att undersöka förhållandena.

Enligt folkrätten är det tillåtet att använda vit fosfor för att skapa rökridåer, men ämnet får inte användas i närheten av civila.

Israel har tidigare hävdat att alla vapen som använts i Gaza hållit sig inom ramen för folkrätten.

Substansen i vit fosfor är en giftig kemikalie som ger svåra brännskador. Den sprids via artillerigranater, bomber och raketer. Vit fosfor antänds i kontakt med syre och skapar rökridåer. Syftet är att till exempel dölja truppförflyttningar.

Amnesty sade att en av de platser som utsattes mest för vit fosfor var FN:s hjälporgan Unrwas byggnad i Gaza, som Israel besköt med tre granater preparerade med vit fosfor den 15 januari.

Skrivet av: