Död och förödelse i krigets spår

Över 1 300 palestinier har dödats, 5 400 skadats och 22 000 byggnader har totalförstörts under Israels tre veckor långa offensiv.


Gazakriget lämnar en humanitär-, sanitär- och ekonomisk katastrof efter sig. Det 22 dagar långa kriget mellan Israel och Hamas har skördat över 1 300 palestinska dödsoffer och 13 israeliska.

159 palestinska barn har dödats, bland annat när en FN-skola attackerades av israeliska raketer på lördagen, berättar FN-talesmannen John Ging.

– Den främsta känslan hos befolkningen här är en fruktansvärd sorg. Så många familjer har förstörts på så många sätt, säger John Ging, FN-talesman i Gaza, till CNN.

Omkring 5 400 palestinier har skadats i attackerna och vårdas under mycket svåra omständigheter, eftersom även sjukhus varit mål för raketattacker. Den Statistiska Centralbyrån i Palestina rapporterade att 22 000 byggnader har totalförstörts, varav 50 FN-byggnader. Tusentals människor saknar bostad och 400 000 människor är fortfarande utan vatten.

En uppsatt militär inom Israels försvarsstyrka hävdade på måndagen att "kriget inte är emot palestinierna", utan mot Hamas. Men den enorma massförstörelsen i Gaza och drabbar främst civilbefolkningen.

Det kommer att kräva fred och stora ekonomiska resurser för att bygga upp området.

Video:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

General Motors lyfter vinstprognos

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.