Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mördarmaskar äter upp Västafrika

Nyheter | 22/01/2009 19:37

Skadedjuren sprider sig snabbt.

En invasion av tiotals miljoner glupska larver, så kallade "army worms" har försatt Liberia i ett katastrofläge och hotar en stor del av Västafrika, säger FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

Liberias jordbruksminister säger att larvangreppet är det värsta på 30 år.

De svarta och ludna larverna härjar i norra Liberia, där de förstör grödorna på åkrarna och förorenar vattentäkter i det redan utblottade landet.

FAO:s representant i Liberia, Winfred Hammond, sade på torsdagen att om inte larverna stoppas kommer de sannolikt att fortsätta in i Guinea, Sierra Leone och Elfenbenskusten.

FAO beräknar att upp till 40 byar hittills har drabbats i norra Liberia. I länet Bong har två tredjedelar av de 200 000 invånarna påverkats av larverna.

Tre kriskommittéer har bildats, men enligt Hammond har inte det fattiga och krigshärjade landet resurser att på egen hand lösa problemet utan behöver hjälp från omvärlden.

Hittills har liberianska regeringen begärt assistans från den regionala samarbetsorganisationen Ecowa

Armémaskar i aktion.

Skrivet av: