Stockholm

Irak öppnar tortyrfängelse

Abu Ghraib återinvigs under det nya namnet Bagdads Centralfängelse.


Läs mer

Irakiska regeringen har beslutat sig för att åter öppna det kontroversiella skandalfängelset Abu Ghraib nästa månad, under det nya namnet Bagdads Centralfängelse.

Beslutet kommer lagom till att den amerikanska militären har börjat lämna över fångar till irakierna som ett led i deras stundande uttåg ur landet.

Busho Ibrahim, Iraks justitieminister, tillkännagav under lördagen att renoverats för att uppfylla internationella krav.

– Vi har döpt om det till Bagdads Centralfängelse på grund av det dåliga rykte namnet Abu Ghraib bär med sig, inte enbart på grund av amerikanernas gärningar, utan även på grund av vad som hände där under Saddams regim, säger Busho Ibrahim, uppger Al Jazeera.

Tortyr och förnedrande behandling

I april 2004 blev Abu Ghraib vida ökänt över hela världen sedan det rullats ut bilder på amerikanska militärer, som de tagit själva, när de torterade fångar och utsatte dem för omfattande förnedrande behandling. En skandal som slutade med att några av de militärer som var drivande i tortyren dömdes till kännbara fängelsestraff.

Även under Saddam Husseins styre var fängelset beryktat för tortyr och avrättningar.

Se vårt bildspel ovan. Varning för starka bilder.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.