"Han gick under namnet Satan"

20-årige Kim De Gelder sitter häktad för vansinnesdådet.


Daghemsmassakern i Belgien är fortfarande ett mysterium för polisen och allmänheten. Den 20-årige mannen som är häktad vill inte prata om vansinnesdådet.

–Mannen har inte erkänt sig skyldig till någonting. Vi vet ingenting om motivet, sa åklagaren Christian Du Four vid en presskonferens under lördagen.

Tänkte besöka flera daghem

Samtidigt finns det flera ögonvittnen från dagiset som har identifierat honom. Källor inom det belgiska rättsväsendet berättar för AP att den misstänkte mördaren hade adresser till tre andra daghem när han greps.

– Den unge mannen var väl förberedd och hade en karta för sin mordturné i sin ficka. Han hade tänkt åka till två platser till och planerade att mörda inte mindre än 67 människor, säger en källa till radiokanalen VRT.

Kim De Gelder kommer från Belsele, cirka två mil norr om Dendermonde där attacken genomfördes.

–Kim De Gelder hade arbetat på ett lager men nyligen blivit av med jobbet. Han brukade alltid ses på en cykel, berättar grannarna Tiny De Mulder och Raf Demeyer till de Standaard, och tillägger att han var "tillbakadragen och udda".

En gammal vän till De Gelder berättar mer:

–Han gick under namnet Satan. Han var alltid blek och svartklädd. Hans långa hår var fett och stripigt, uppger han för den belgiska radiokanalen VRT.

Bakgrund:

Den ansiktsmålade mannen tog sig in på dagiset och attackerade barnen och personalen med kniv. Två barn och en anställd dödades i vansinnesdådet under fredagen i Dendermonde.

Mördaren uppges har varit målad likt "Jokern" i Batmanfilmerna och skrattat när han greps av polisen, enligt CBS. Barnen trodde mannen var en clown och gick glatt i famnen på mördaren. Mannen drog fram en 30 centimeter lång kniv och började attackera de små barnen och personalen på förskolan.

– Man kan inte föreställa sig vad vi såg. Barnen var inte skadade i armarna, i benen eller i magen. De var uteslutande huggna i halsen eller huvudet. Det är sådant man aldrig kan glömma, säger sjukvårdaren Filip Mannaert, som kom till förskolan efter dåden, till The Telegraph.

Efter massakern har kommunen beslutat att daghemmet "Fablernas värld" kommer att stängas för gott.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kim Jong-Un övervakade kärnvapenövning

Tog felaktigt ut hundratusentals bidragskronor

En man i Örnsköldsvik tog ut totalt drygt 200 000 kronor i föräldrapenning. Problemet? Han var hemma med ett barn som inte hade rätt att vistas i Sverige, skriver Allehanda.

Omfattande översvämningar i östra Afrika

1 timme sedan
Nationalparker, hamnar och motorvägar ligger under vatten efter omfattande översvämningar till följd av skyfall i flera östafrikanska länder.

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

2 timmar sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

3 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

3 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.