Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Che Guevara bedrogs av Castro"

Nyheter | 25/01/2009 18:08

Revolutionsveteran anklagar Castro för att ha bedragit Che på order från Sovjet.

Dariel Alarcón Ramrez, med kodnamnet "Benigno" kämpade i den kubanska revolutionen. Enligt egen uppgift lärde han sig att "läsa och skriva" av Ernesto "Che" Guevara. När revolutionsikonen sköts till döds i Bolivias djungel fanns Benigno i närheten.

Numera bor Ramrez i exil i Paris. Han känner sig hotad av den kubanska regimen, som ser honom som en förrädare till revolutionen. En känsla som förmodligen kommer att förstärkas efter en lång intervju i Corriere della Sera där han beskyller Fidel Castro för att ha förrådit sin vän och revolutionsbroder Che Guevara efter påtryckning från Sovjetunionen.

"Benigno" och Che var en del av en liten grupp gerillakämpar som i all hemlighet befann sig i Bolivia 1967 för att starta en revolution mot diktatorn Barrientos styre.

– Vi ville exportera revolutionen. Vi blev övergivna i djungeln. Che gick rakt in i döden, med vetskap om att ha blivit förrådd. Den 9 oktober befann vi oss ett fåtal meter från skolan där den bolivianska armén höll honom fången. Vår commandogrupp hade upplösts. Annars hade vi försökt befria honom med livet som insats, säger Benigno till tidningen.

Benigno hade gått med i den kubanska revolutionen som 17-årig bondpojke i en grupp som leddes av Cienfuegos, en av Fidel Castros närmaste män. Där vann han även Che Guevara förtroende.

Efter den kubanska revolutionen blev Benigno polischef innan han fick ansvaret för att utbilda gerillakrigare som skulle skickas ut i världen som stöd till revolutionära rörelser. Med tiden började han inse att det kubanska samhället inte levde upp till de ideal som han själv trodde på.

Enligt Benigno såg Fidel Castro Cienfuegos och Guevara allt mer som rivaler.

– Det fanns motsättningar i ledningen. Sen dog Cienfuegos i en mystisk olycka. Jag var med Guevara i Kongo när Fidel lät offentliggöra ett brev där Guevara deklarerade att han avsade sig alla uppdrag och sitt kubanska medborgarskap. Che sparkade på radion och skrek: se vad personkulten leder till!

Brevet hade Che Guevara skrivit efter sitt berömda tal i Alger där han angrep Sovjetunionens "tysta samförstånd" med utsugningen av länderna i Afrika och Asien.

– Jag tror att det talet innebar hans dödsdom. När vi återvände till Havanna föreslog Fidel honom att åka och kämpa i Sydamerika säger Benigno till Corriere della Sera.

Enligt Benigno garanterade Fidel Castro att gruppen som i största hemlighet reste till Bolivia skulle få stöd från landets kommunistparti.

– Vi upptäckte att det bolivianska kommunistpartiet inte stödde oss, antagligen efter instruktioner från Moskva. Che var inte längre sig själv. Han verkade frånvarande och deprimerad. Han överlät till oss om vi ville förtsätta eller ge upp. Vi hängde kvar, men till slut återstod det bara 17 av oss, omgivna av tre tusen soldater. Vi delade upp oss i tre grupper och en morgon inleddes slutstriden. Che togs till fånga. De sköt honom följande dag, minns "Benigno" i intervjun med Corriere della Sera.

Benigno pratar om Fidel Castro (spanska):

Mer om Benigno och kretsen kring Castro:

Trailer för Steven Soderberghs "Che":

Trailer för Tarik Saleh och Erik Gandinis "Sacrificio":

Skrivet av: