Lördag 1 Okt
Stockholm

Bolivianer röstar om ny grundlag

Vallokalerna har öppnat i Bolivia.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vallokalerna i Bolivia öppnades på söndagsmorgonen för den folkomröstning där invånarna ska säga ja eller nej till president Evo Morales förslag till grundlagsreform.

Morales vill att författningen ska ändras så att större politisk makt och större andel av intäkterna från den viktiga naturgasindustrin tillfaller ursprungsbefolkningen, som också är i majoritet i landet. Han vill också begränsa möjligheterna till storinnehav av mark och göra det möjligt för honom själv att bli omvald efter fullgjord tid som president - i dag tillåter författningen bara en mandatperiod på denna post.

Omkring fyra miljoner väljare väntas delta i omröstningen, där ursprungsbefolkningens intressen ställs emot dem hos den styrande ekonomiska eliten, dominerad av folk av europeiskt eller blandat ursprung. Om markinnehavet så som föreslaget begränsas till 5 000 eller 10 000 hektar berövas också åtskilliga jordbaroner i landets östra delar sin främsta källa till rikedom. Samtidigt ges makten över dessa områden till 36 samhällen eller grupper tillhöriga ursprungsbefolkningen.

Opinionsmätningar har pekat mot seger för Morales förslag, kanske med omkring 55 procent av rösterna. I ett lokalt radiotal manade presidenten väljarna att verkligen gå och rösta "i denna demokratiska fest".

Detta är första gången det bolivianska folket kan rösta om en författning, sade han enligt Reuters.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.