Bolivianer röstar om ny grundlag

Vallokalerna har öppnat i Bolivia.


Vallokalerna i Bolivia öppnades på söndagsmorgonen för den folkomröstning där invånarna ska säga ja eller nej till president Evo Morales förslag till grundlagsreform.

Morales vill att författningen ska ändras så att större politisk makt och större andel av intäkterna från den viktiga naturgasindustrin tillfaller ursprungsbefolkningen, som också är i majoritet i landet. Han vill också begränsa möjligheterna till storinnehav av mark och göra det möjligt för honom själv att bli omvald efter fullgjord tid som president - i dag tillåter författningen bara en mandatperiod på denna post.

Omkring fyra miljoner väljare väntas delta i omröstningen, där ursprungsbefolkningens intressen ställs emot dem hos den styrande ekonomiska eliten, dominerad av folk av europeiskt eller blandat ursprung. Om markinnehavet så som föreslaget begränsas till 5 000 eller 10 000 hektar berövas också åtskilliga jordbaroner i landets östra delar sin främsta källa till rikedom. Samtidigt ges makten över dessa områden till 36 samhällen eller grupper tillhöriga ursprungsbefolkningen.

Opinionsmätningar har pekat mot seger för Morales förslag, kanske med omkring 55 procent av rösterna. I ett lokalt radiotal manade presidenten väljarna att verkligen gå och rösta "i denna demokratiska fest".

Detta är första gången det bolivianska folket kan rösta om en författning, sade han enligt Reuters.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.