Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fidel saknades när Kuba firade 50 år

- 02/01/2009, 10:46 -

Raúl Castro höll revolutionärt tal inför lojalister. Fidel saknades återigen.

I går firade Kuba 50 år sedan revolutionen som förvandlade landet till en kommunistisk stat. Men det fick ske utan den störste av dem alla - Fidel Castro. Senast han visade sig offentligt var innan tarmoperationen för över två och ett halvt år sedan. Då fick i stället landets nye högste ledare Ral Castro stiga fram. Och hylla Fidel.

– Vi vet att en ensam man inte kan skriva historia. Men vissa men är oumbärliga då de kan ha en avgörande effekt på ett händelseförlopp.

–Leve Fidel, leve revolutionen, leve ett fritt Kuba, ropade han till stora applåder.

Själv hade Fidel skrivit ett brev till det kubanska folket i det kommunistiska partiets egen tidning, Granma, där han beskrev sitt folk som "heroiskt".

Fidels lillebror Ral höll ett tal inför tusentals lojalister där han beskrev framtidens Kuba.

– Revolutionen är starkare än någonsin. Men betyder det att farorna har försvunnit? Självklart inte. Låt oss inte skapa några falska illusioner. Låt oss i stället titta närmare på de närmasta 50 åren.

Ral i militäruniform stod på samma balkong som Fidel Castro höll sitt första tal efter revolutionens slut. Han beskrev en tuff tid framöver för sina landsmän.

–Jag säger inte så för att skrämma någon, men så är verkligheten, sa Castro om dagens internationella finanskris enligt Miami Herald.

USA fick en sedvanlig känga när Ral hyllade motståndet gentemot de "sjuka och hämndlystna" amerikanerna.

– Den här nationen kan förstöras inombords, men aldrig av dem, säger han nu när tio presidenter misslyckats med att rubba på Castroregimen.

Inga utländska statsöverhuvuden fanns på plats. Men både Bolivias Evo Morales och Venezuelas Hugo Chávez hyllade Fidel Castro. Morales beskrev sin "respekt och beundran" för Fidel, medan Chávez lät den kubanska flaggan vaja utanför frihetskämpen Simon Bolivars grav i Venezuela.

Firandet har tonats ner i en tid då Kuba försöker hämta sig från den ekonomiska krisen och tre våldsamma orkaner under hösten.

Skrivet av: