Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mycket sex ökar risken för cancer

- 26/01/2009, 18:54 -

Män som har sex och onanerar mycket i 20- till 30-årsåldern, löper större risk att drabbas av prostatacancer.

Uttrycket "ung och kåt" får nu en ny betydelse. Sexuellt aktiva män löper större risk att drabbas av prostatacancer, visar en ny brittisk studie. Mäns grad av sexuell aktivitet under den mest hormonstinna perioden mellan 20- och 30-årsåldern är avgörande menar forskarna.

– Hormoner verkar ha en nyckelroll när det gäller prostatacancer, säger professor Polyxeni Dimitropoulou, som har drivit studien vid universitetet i Nottingham, till BBC.

Omkring 400 män med prostatacancer ställdes mot 400 friska. Männens sexuella bakgrund och beteenden jämfördes sedan. Forskarna kom fram till att männen med prostatacancer hade haft fler sexpartners och onanerat mer än de "friska" männen, när de var mellan 20 och 30 år.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om förhållandet mellan fetma och prostatacancer. Oddsen förbättras alltså inte om man dessutom är mycket sexuellt aktiv, om man ska tro studien som presenterades i BJU International. Kritiker säger samtidigt att studien behöver mer granskning innan den kan ses som allmängiltig.

Skrivet av: