Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Virustest gör cancerprov säkrare

Nyheter | 14/01/2009 12:19

Fler fall av förstadier till cancer i livmoderhalsen kan upptäckas.

Men bara om dagens cellprov kompletteras med ett virustest, enligt ny forskning.

– Omkring 30 procent fler fall av tidiga cellförändringar skulle kunna upptäckas, jämfört med om man enbart tar cellprover, hävdar professor Joakim Dillner vid Lunds universitet.

– Man kan missa en del fall av förstadier till cancer med den nuvarande metoden, som man skulle plocka upp med virustestet, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Det är klarlagt att nästan all livmoderhalscancer orsakas av ett virus, humant papillomvirus (HPV). Kvinnor i fertil ålder i Sverige kallas till regelbundna gynekologiska hälsokontroller där cellprov tas från livmodertappen. Det som Joakim Dillner och hans medarbetare förordar, är att cellerna från livmodertappen först testas för HPV och att de som är positiva för viruset därefter analyseras med ett vanligt cellprov. Om det behövs kan virustestet därefter göras ytterligare en gång.

Den kombinationen skulle, enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften Journal of the National Cancer Institute, göra att 30 procent fler fall upptäcks med totalt endast tolv procent fler tester.

Skrivet av: