Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödsoffer i kravaller i Madagaskar

Nyheter | 26/01/2009 21:49

De politiska spänningarna växer i Madagaskar.

Minst två personer dödades på måndagen när tusentals demonstranter drog fram i huvudstaden Antananarivo och tände eld på den byggnad som hyser landets statliga radio- och tv-bolag.

Också president Marc Ravalomananas privata tv-bolag MBS angreps av en folkmobb och antändes, sade huvudstadens vice borgmästare Andriamahazo Nirhy-Lanto. En demonstrant sköts ihjäl på platsen, tillade han.

Enligt Reuters hade två människor dödats - en polis och en 14-åring.

En lokal journalist talade till och med om elva dödade, "plundrare som blev ihjältrampade i kaoset", men de uppgifterna kunde inte styrkas från annat håll.

Hundratals upprorsmakare tog sig in i den statliga radiobyggnaden, som plundrades på möbler, datorer och arkiv innan den sattes i brand. Fordon som var parkerade intill förstördes.

Händelsen följde på ett protestmöte som hållits tidigare under dagen och som samlade tiotusentals människor på ett torg i staden. Där talade borgmästaren Andry Rajoelina, som har lett en våg av demonstrationer mot regeringen efter det att landets ledning i december stängde ner hans tv-station sedan den sänt en intervju med den förre presidenten Didier Ratsiraka.

Rajoelina har varit en ivrig kritiker av Ravalomananas regering, som han anser är diktatorisk, sedan han valdes till borgmästare 2007. I lördags uppmanade han till generalstrejk.

Från ett lastbilsflak talade borgmästaren på måndagen till demonstranterna och sade att militär styrka inte kan övervinna styrkan hos folket. Han lovade att protesterna skulle fortsätta, oavsett vilka medel regeringen sätter in, och lovade också att frige alla politiska fångar "när jag kommer till makten".

Senare på måndagen, då våldet skördat dödsoffer, manade Rajoelina till lugn.

Det spända läget har fått president Ravalomanana att avbryta ett besök i Sydafrika. Han återvände hem i söndags och anklagade då Rajoelina för uppvigling och för att försöka genomföra en statskupp.

Skrivet av: