Dödsoffer i kravaller i Madagaskar

De politiska spänningarna växer i Madagaskar.


Minst två personer dödades på måndagen när tusentals demonstranter drog fram i huvudstaden Antananarivo och tände eld på den byggnad som hyser landets statliga radio- och tv-bolag.

Också president Marc Ravalomananas privata tv-bolag MBS angreps av en folkmobb och antändes, sade huvudstadens vice borgmästare Andriamahazo Nirhy-Lanto. En demonstrant sköts ihjäl på platsen, tillade han.

Enligt Reuters hade två människor dödats - en polis och en 14-åring.

En lokal journalist talade till och med om elva dödade, "plundrare som blev ihjältrampade i kaoset", men de uppgifterna kunde inte styrkas från annat håll.

Hundratals upprorsmakare tog sig in i den statliga radiobyggnaden, som plundrades på möbler, datorer och arkiv innan den sattes i brand. Fordon som var parkerade intill förstördes.

Händelsen följde på ett protestmöte som hållits tidigare under dagen och som samlade tiotusentals människor på ett torg i staden. Där talade borgmästaren Andry Rajoelina, som har lett en våg av demonstrationer mot regeringen efter det att landets ledning i december stängde ner hans tv-station sedan den sänt en intervju med den förre presidenten Didier Ratsiraka.

Rajoelina har varit en ivrig kritiker av Ravalomananas regering, som han anser är diktatorisk, sedan han valdes till borgmästare 2007. I lördags uppmanade han till generalstrejk.

Från ett lastbilsflak talade borgmästaren på måndagen till demonstranterna och sade att militär styrka inte kan övervinna styrkan hos folket. Han lovade att protesterna skulle fortsätta, oavsett vilka medel regeringen sätter in, och lovade också att frige alla politiska fångar "när jag kommer till makten".

Senare på måndagen, då våldet skördat dödsoffer, manade Rajoelina till lugn.

Det spända läget har fått president Ravalomanana att avbryta ett besök i Sydafrika. Han återvände hem i söndags och anklagade då Rajoelina för uppvigling och för att försöka genomföra en statskupp.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.