Italien-Brasilien skakas av terrorbråk

Bråket har redan börjat inför "vänskapsmatch".


Italiens fotbollsmatch mot Brasilien i London den 10 februari är en vanligt vänskapslandskamp. Ändå har mötet rört upp heta känslor, framför allt i Italien. Och det har ingenting att göra med Amauri, brassen som spelar i italienska Juventus och har varit aktuell för Italiens landslag.

Anledningen är i stället en 54-årig italienare som lever som politisk flykting i Brasilien. Cesare Battisti var en av den italienska extremvänsterns förgrundsgestalter under den blodiga tid i landets historia som kallas för Blyåren. Under 1970-talet och början på 1980-talet härjade terrorister från yttersta vänster- och högerkanten i landet, med kidnappningar, mord och blodiga sprängdåd som resultat. Cesare Battisti, som tillhörde den vänsterrevolutionära gruppen PAC har dömts för delaktighet i flera av dessa grova brott. Men innan han skulle kastas i finkan hann Battisti fly till Frankrike, där dåvarande presidenten Mitterands amnestilagar skyddade honom.

I sin frånvaro dömdes Battisti för fyra mord. När Mitterand upphävde amnestin 2002 flydde Battisti till Brasilien. Där greps han 2007, men senare gav landets justitieminister honom status som politisk flykting. Ett beslut som kritiserades hårt i Italien. Inte minst eftersom Carla Bruni, Nicolas Sarkozys fru, påstods ha spelat en aktiv roll i beslutet. Något hon senare har förnekat.

Det är denna infekterade affär som kastar en skugga över landskampen i London, två veckor innan den ska spelas. Förslag har väckts av politiker att ställa in matchen, medan Italiens ungdomsminister Giorgia Meloni vill att Italiens ska spela, men med svarta sorgeband. Ett förslag som inte går hem bland alla spelare.

– Det är en överdriven gest. Det som har inträffat är ingen tragedi, utan ett förlopp under utveckling som vi ännu inte vet hur det kommer att sluta. Vi följer det som fotbollsförbundet säger: Brasilien och Italien har goda realtioner. Även den här gången kan idrotten hjälpa till att lätta på spänningarna i en elektrisk situation, säger Italiens målvakt Gianluigi Buffon till nyhetsbyrån Ansa enligt La Gazzetta dello Sport.

Men Italiens försvarsminister Ignazio La Russa håller inte med.

– Jag kommer inte att gå och se matchen, trots att jag redan har bokat biljetter. Det är ingen tävlingsmatch: hade det varit det hade det varit riktigt att säga att politiken inte ska blandas ihop med idrotten, utan detta är en vänskapsmatch och i detta ögonblick ser jag ingen anledning till vänskap med Brasilien, säger ministern enligt La Stampa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.