Svenska skottskadad på Västbanken

Svenska aktivisten Ulrika Andersson skottskadades i dag av israeliska armén.


Ulrika Andersson, en svensk aktivist från International Solidarity Movement (ISM), skottskadades i vaden under en demonstration på Västbanken under fredagen. När Nyheter24 når Andersson för en kommentar vilar hon ut på ett sjukhus i Ramallah.

Vill du berätta vad det var som hände?

– Ja, vi protesterade mot den olagliga muren, och då är det inte ovanligt att soldater finns där och attackerar med tårgas, ljudbomber och stålkulor. Nu i dag så var det jag och en annan pojke som sköts i slutskedet av demonstrationen då vi drog oss tillbaka, lyckligtvis så åkte kulan genom vaden och träffade inget ben, säger Andersson till Nyheter24.

Upplevde du att det var en hotfull stämning tidigare under demonstrationen?

– Soldaterna fanns ju redan där när vi kom, eftersom vi brukar demonstrera varje fredag, så de är alltid på plats, det är inget ovanligt.

Vad ska du göra nu, har du planer på att åka hem?

– Nej det tänker jag inte göra, jag tror det är viktigt med en internationell representant här nere, menar hon.

Hon uppger att kulan som träffade henne var finkalibrig, av kalibern 22.

Andersson tillhör ISM, som är där för att bevittna övergrepp som begås av den israeliska armén. Gruppen skriver att Ni'lin är hårt drabbat av muren Israel bygger på Västbanken. Andersson uppger att hon tänker stanna i Ni'lin, och tonar ner sin egen roll.

– Vi försöker ständigt bevaka upptrappningen av våldet, inte att en enskild svensk blivit skadad.

Svenska utrikesdepartementets pressjour uppger att det ännu är oklart om någon protest ska läggas in till israeliska myndigheter.

Se ett ISM-klipp från den israeliska invasionen av Ni'lin där flera personer skottskadades:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!