Pirater har kapat pansarvagnar

Somaliska pirater har kapat ett ukrainskt lastfartyg med 33 pansarvagnar.


Kaptenens sista telegram från lastfartyget Faina: "Vi är omringade av tre piratfartyg. Vår last består av 33 ryska pansarvagnar, modell T-72. Och en stor mängd ammunition."

Ett ukrainskt lastfartyg, som kapats av pirater utanför Somalias kust, var lastat med 33 pansarvagnar och andra vapen. I kväll bekräftades uppgifterna av Ukrainas försvarsminister.

Tidigare har försvarsministeriet sagt att skeppets besättning var 21 man stark och seglade under belizisk flagg mot den kenyanska hamnen Mombasa.

Som Nyheter24 tidigare berättat har piratkriget exploderat utanför den somaliska kusten.

I förra veckan tillkännagav Ryssland att landet avser att skicka reguljära antipiratpatruller till den somaliska kusten. En talesman för den ryska marinen sa att ett krigsfartyg tidigare i veckan skickades till regionen för att försvara ryska fartyg.

Också EU har, på initiativ av den franske presidenten Nicolas Sarkozy - som för närvande också är ordförande för EU - pratat om att bilda en antipiratstyrka.

Känt sedan tidigare är att EU tar tid på sig med att komma till skott. Ryssarna är däremot snabbt framme.

Somalia har inte haft en effektiv regering med kontroll över territoriert på 17 år. Kaoset är uppenbart såväl på fastlandet som till havs.

Somaliska pirater håller för tillfället mer än ett dussin kapade skepp i hamnstaden Eyl, i den halvautonoma provisen Puntland.

Högt uppsatta FN-tjänstemän uppskattar att de lösensummor som varje år betalas ut till pirater uppgår till 100 miljoner dollar, enligt BBC.

Ukrainas försvarsminister Yury Yekhanurov bekräftade att 33 ryska pansarvagnar och stora mängder ammunition fanns ombord. Han hävdade att alla vapen hade sålts i överensstämmelse med internationella avtal.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kroatisk valsegrare stödjer Ukraina

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenković i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien. Det Ukrainavänliga partiet får dock inte egen majoritet och kan få svårt att bilda regering.