Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barack Obama

Nyheter | 29/09/2008 16:37

Enar med hopp om förändring.

Barack Hussein Obama II är den förste svarte presidentkandidaten som nominerats av något av de två stora partierna.

Han är son till en kenyansk utbytesstudent och en vit amerikanska från Kansas i USA. Hans föräldrar möttes på Hawaiis universitet när de båda studerade där. Han föddes 1961.

Hans föräldrar separerade när han var bara två år gammal och han såg sin pappa bara en gång till i livet. Hans far avled i en trafikolycka 1982.

Obamas mor gifte om sig med en indonesisk man och Barack växte upp i Jakarta i Indonesien tills han var tio år gammal.

Han återvände vid tio års ålder till Honolulu för att uppfostras av sina morföräldrar. Efter sin gymnasieutbildning studerade han två år i Los Angeles för att sedan byta till den prestigefyllda skolan Columbia i New York. Han utbildade sig till jurist på Harvard där han blev den förste svarte chefredaktören för tidningen Harvard Law Review. Han slutförde sin examen med väldigt goda betyg 1991.

Obama flyttade tillbaka till Chicago där han jobbade framför allt politiskt. Han satt i delstatssenaten mellan 1997 och 2004. Sedan 2004 sitter han i USA:s senat där han jobbat framför allt med miljö, hälsovård, för rehabilitering av krigsveteraner och mot illegal invandring.

Sedan 2007 har han kampanjat för att bli USA:s nästa president. Först för att nomineras av sitt eget parti. En kamp han vann mot Hillary Clinton. Och nu – mot John McCain.

Skrivet av: