Ilska efter krismöte i Vita huset

Krismötet i Vita huset verkar inte ha lett till något genombrott. (TT)


Torsdagens krismöte i Vita huset verkar inte ha lett till något genombrott i arbetet med den finansiella räddningsplanen. En ledande demokrat som var optimistisk före mötet talade efteråt om "politisk teater".

Efter att i ett tal i onsdags kväll ha varnat för att hela USA:s ekonomi hotas om inte räddningspaketet antas snabbt av kongressen höll president George W Bush på torsdagen krismöte med de båda presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain samt ledande kongresspolitiker.

– Min förhoppning är att vi kan nå en överenskommelse väldigt snart, sade Bush, inför mötet.

Det lät också som om hans förhoppning skulle infrias när demokraten Christopher Dodd, ordförande i senatens bankutskott, uttalade sig på en presskonferens efter ett långt möte tidigare under dagen mellan ledande demokrater och republikaner.

– Vi har nått en grundläggande överenskommelse om ett antal principer, sade Dodd, som trodde att kongressen skulle kunna anta en handlingsplan inom "de närmaste dagarna".

Men efter mötet i Vita huset var han inte lika optimistisk.

– Det kan ta tid att slutföra en överenskommelse, sade han.

Dodd gjorde beska kommentarer om republikanernas presidentkandidat John McCain.

– För mig verkade det som om det var två timmars räddningsplan för John McCain. Att bli distraherad i två till tre timmar av politisk teater är inte till hjälp, sade han.

Dodd syftade på att republikanerna lagt fram ett nytt förslag till räddningsplan under mötet i Vita huset.

– Jag vet inte ens vad det handlar om och ingen kunde förklara, sade Dodd till tv-kanalen CNN.

Barack Obama lät inte heller särskilt optimistisk om en snabb lösning.

– Jag tror att vi till slut kommer att ha en uppgörelsen. Jag tror att en del arbete återstår, sade han till CNN.

Den republikanske senatorn Richard Shelby uttalade sig under en paus i mötet och bedömde också att ingen överenskommelse om regeringens räddningspaket för finansmarknaden var i sikte.

Efter mötet sade Vita husets taleskvinna Dana Perino att regeringen och ledarna i kongressen var överens om att fortsätta samarbetet för att så snart som möjligt kunna enas om en räddningsplan.

– Det finns en tydlig medvetenhet om att det brådskar, och enighet om behovet av att stabilisera finansmarknaderna och förhindra att en allvarlig finansiell kris drabbar alla i Amerika, sade hon.

En talesman för senatens demokratiske ledare Harry Reid sade att framsteg har gjorts men att många frågor återstod. Det förslag som finansminister Henry Paulson lagt fram bygger på en statlig fond med 700 miljarder dollar, som ska köpa upp problematiska tillgångar i USA:s finanssektor. Samtidigt som möten om krispaketet pågick i Washington demonstrerade byggnadsarbetare, transportarbetare, maskinister, lärare och andra fackligt anslutna i New York, bara ett stenkast från börsen. Flera hundra plakatförsedda demonstranter ropade till stöd för sina fackliga ledare, när dessa fördömde det föreslagna paketet om 700 miljarder dollar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.