Torsdag 21 Okt
Stockholm

Video med den halshuggna polacken

"Nu kan vi inte längre rädda vår landsman, därför ska vi söka upp de ansvariga och straffa dem."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I går berättade Nyheter24 om en video. En video där den polska ingenjören Piotr Stanczak, som hållits i fångenskap av talibaner i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan sedan den 28 september 2008, halshuggs. I dag visar Nyheter24 en del av videon.

I videon säger en ovanligt och oroväckande lugn Piotr Stanczak att Polen måste sluta skicka trupper till Afghanistan. Han berättar även om människor i Pakistan och ger en bild av ett hårt arbetande folk som ändå är normala och vill ingen något illa.

I morse bekräftade polens utrikesminister, Radoslaw Sikorski, att bandet är äkta och lovade att Polen ska söka upp och ställa de ansvariga inför rättvisan.

–Nu kan vi inte längre rädda vår landsman, därför ska vi söka upp de ansvariga och straffa dem, uppgav utrikesministern för Timesonline.

Men en talesman för talibanerna uppgav att den polska ingenjörens kropp inte ens kommer att komma tillbaka till Polen. Kravet de ställer är att talibaner i fångenskap i Pakistan släpps.

Innan de halshögg ingenjören blev talibanerna erbjudna cirka åtta miljoner kronor, vilket de avböjde.

I videon berättar talibanerna att de också har andra utlänningar, bland annat en kines som står näst på tur, skriver den pakistanska tidningen Dawn.

Se del av filmen där den polska ingenjören Piotr Stanczak senare halshuggs. Halshuggningen är inte med. (3:35 talar han engelska).

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela