Måndag 18 Okt
Stockholm

Över 200 befaras döda i Australien

"Lagarna gör det möjligt att stoppa undan dem på livstid."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Generositet, ilska och nyväckt klimatoro följer i spåren av Australiens väldiga bränder.

Över 200 människor befaras ha omkommit.

På tisdagen rasade fortfarande ett 20-tal bränder i delstaten Victoria. Den officiella dödssiffran var uppe i 181 - även om räknandet är långt ifrån över. Enligt delstatens regeringschef John Brumby är ytterligare minst 50 personer med stor sannolikhet döda men ännu inte identifierade, och slutsiffran "kommer att överstiga 200 döda".

Allmänhetens hjälpvilja är rekordstor. På ett enda dygn har katastrofbidragen till australiska Röda Korset ökat från 7 till totalt 28 miljoner australiska dollar - 152 miljoner kronor.

Premiärminister Kevin Rudd skrädde inte orden när han talade om de mordbrännare som orsakat flera av bränderna.

– Lagarna gör det möjligt att stoppa undan dem på livstid. Min personliga åsikt är att de borde få ruttna i fängelse, sade Rudd - som dock själv också kritiseras.

"Det är avskyvärt att vi skattebetalare delar ut 70 miljarder dollar för att rädda storbankerna, men bara 10 miljoner till brandoffren", skrev exempelvis en lyssnare till radiokanalen 2GB, berättar BBC.

Bränderna har gjort frågan om klimatförändringarna aktuell igen, efter att på sistone ha stått i finanskrisens skugga. Forskare har i flera år varnat för att södra Australien blivit allt mer sårbart på grund av högre temperaturer och mindre regn.

– Vi vet vad forskarna har förutspått och nu har vi sett på det riktigt, konstaterar samhällsvetaren Matthew Clarke på Deakin University i Melbourne.

Han räknar med att de delar av industrin som krävt lindrigare klimatregler på grund av finanskrisen nu kommer att få det betydligt svårare att få igenom sina krav.

Barry Brook, klimatforskare på University of Adelaide, hoppas i sin tur att katastrofen ska bli en väckarklocka.

– Jag skulle vilja jämföra de här bränderna med ett av spökena i Dickens julsaga. Regeringen borde ta en internationell ledarroll. De har inte lyssnat till spöket som säger att det här är vår framtid.

Se en överlevare berätta:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela