USA: Finanskris värre än al-Qaida

Finanskrisen har seglat upp som det största hotet mot USA.


Finanskrisen är USA:s hot nummer ett. På samma lista förlorar al-Qaida i kraft. Det är en huvudslutsats i den årliga säkerhetsgenomgång som den pensionerade generalen Dennis Blair lade fram på torsdagen.

"Finanskrisen och global recession leder troligen till en våg av ekonomiska kriser på utvecklingsmarknader under det kommande året", heter det i rapporten från Blair, som är president Barack Obamas nye nationelle underrättelsechef. Det kan innebära "destruktiv protektionism" på många håll och "allvarlig skada för USA:s strategiska intressen".

Planerar attacker

Däremot ses Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida som "mindre kapabelt och effektivt än det var för ett år sedan", bland annat beroende på att många ledande figurer dödats i Pakistan och Irak. Men Blair påpekar samtidigt att al-Qaida fortsätter att planera attacker mot västvärlden, och troligen betraktar Europa som en bra utgångspunkt för storskalig terror.

Den årliga rapporten sammanfattar rön från USA:s samtliga 16 säkerhets- och underrättelseorgan, som Blair är överordnad chef för. Den utgör ett viktigt bakgrundsmaterial för många beslut som fattas i Washington.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.