Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA: Finanskris värre än al-Qaida

- 12/02/2009, 22:40 -

Finanskrisen har seglat upp som det största hotet mot USA.

Finanskrisen är USA:s hot nummer ett. På samma lista förlorar al-Qaida i kraft. Det är en huvudslutsats i den årliga säkerhetsgenomgång som den pensionerade generalen Dennis Blair lade fram på torsdagen.

"Finanskrisen och global recession leder troligen till en våg av ekonomiska kriser på utvecklingsmarknader under det kommande året", heter det i rapporten från Blair, som är president Barack Obamas nye nationelle underrättelsechef. Det kan innebära "destruktiv protektionism" på många håll och "allvarlig skada för USA:s strategiska intressen".

Planerar attacker

Däremot ses Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida som "mindre kapabelt och effektivt än det var för ett år sedan", bland annat beroende på att många ledande figurer dödats i Pakistan och Irak. Men Blair påpekar samtidigt att al-Qaida fortsätter att planera attacker mot västvärlden, och troligen betraktar Europa som en bra utgångspunkt för storskalig terror.

Den årliga rapporten sammanfattar rön från USA:s samtliga 16 säkerhets- och underrättelseorgan, som Blair är överordnad chef för. Den utgör ett viktigt bakgrundsmaterial för många beslut som fattas i Washington.

Skrivet av: