"Kriget mot terrorn" - ett misstag

David Miliband: Terrorism är en dödlig taktik, ingen institution eller ideologi.


INDIEN. George W Bush hade bara fem dagar kvar på arbetet. Då passar Storbritanniens utrikesminister på att trampa på vad som varit Bushadministationens kanske mest utmärkande arbetsinsats.

I går under ett tal sa David Miliband att frasen "kriget mot terrorn", som lanserades av Bushadministrationen efter 9/11-attacken, var ett misstag.

Han förklarade att frasen, som skulle uppröra och föra samman västländerna mot hotet utifrån, snarare varit kontraproduktiv och gjort mer skada än nytta, rapporterar The Guardians Julian Borger från Indien.

Enligt honom var det inte bara väst som förenades. Även terroristerna har slutit samman mot väst. På så sätt har också hoten ökat.

– Desto mer vi klumpar ihop terroristgrupperna, desto mer kommer de små grupperna känna samhörighet med organisationer som annars inte har något gemensamt, sa David Miliband, som just nu är i Indien för att tala om terror på Taj Mahal. Hotellet som utsattes för en attack i höstas, skriver Times Online.

Miliband säger att "kriget mot terrorn" skapade en övertygelse om att det korrekta sättet att bekämpa terroristhot var genom militära insatser. Men demokratier, säger Miliband, ska i stället svara terroristerna genom att strida för lagarna, skriver al Jazeera.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!