Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Is kan ha orsakat flygkraschen

- 14/02/2009, 05:44 -

Strax innan kraschen i Buffalo påtalade besättningen is på rutan och vingarna.

50 personer omkom i flygkraschen i Buffalo, USA. Orsaken bakom olyckan kan ha varit nedisning på flygplanets framruta samt på vingarnas framkanter. Detta bekräftas av ljudupptagningen på planets svarta låda.

– Besättningen kommenterade vid 16 000 feet (knappt 5000 meter) att det var oklar sikt och begärde att få gå ner till 12 000 feet (drygt 3500 meter), och kort efter den förfrågan tillät vi det. Omkring den tidpunkten diskuterade besättningen internt en tydlig isbildning på vindrutan och framkanten av vingarna, säger talesmannen för olyckan, Steven Chealander, enligt NYTimes.com.

Flygsäkerhetsmyndigheten i USA gick ut i slutet av förra året och krävde att samtliga flygplansbesättningar alltid, enda undantaget är om tillverkaren säger annat, aktiverar ett avisningssytem på vingarna då planet befinner sig i områden där is kan uppstå. Om olycksplanet hade gjort det är oklart.

Bland de 50 personer som dog i kraschen fanns 66-åriga Alison Des Forges, en hyllad kämpe för mänskliga rättigheter. Hon var bland annat djupt engagerad i folkmordet i Rwanda 1994.

Från olycksplatsen i Buffalo

Skrivet av: