G7 kräver ny ekonomisk världsordning

G7, klubben för mäktiga industrinationer, manar till snabba reformer.


G7, klubben för mäktiga industrinationer, manar till snabba reformer av det globala finansiella systemet för att rädda världen från den ekonomiska förödelse som drar ner allt fler länder i recession.

Efter veckoslutets möte i Rom inom G7 sade Italiens finansminister Giulio Tremonti på lördagen att det krävs en "ny ekonomisk världsordning".

– Det kan låta som retorik, men det är faktiskt det mål vi måste sträva mot, sade Tremonti på den avslutande presskonferensen.

Finansministrarna och centralbankscheferna från USA, Kanada, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien och Japan ägnade fredagen och lördagen åt samtal om hur den pågående ekonomiska krisen ska kunna lösas. Även Ryssland var representerat på mötet, liksom EU-kommissionen.

Reformer brådskar

Krisen "har riktat uppmärksamhet mot de grundläggande svagheterna i det internationella finansiella systemet och visat att det behövs skyndsamma reformer", skrev delegaterna i ett gemensamt uttalande.

Den internationella krisen började i USA, där bolåneinstitut och andra finansiella institutioner kraschade i höstas. Därifrån spreds problemen snabbt över världen. USA:s nye finansminister Timothy Geithner lovade att hans land - den i särklass största ekonomin i världen - tänker samarbeta med andra om gemensamma lösningar.

"Vi behöver påbörja processen med genomgripande reformer av vårt finansiella system och det internationella finansiella systemet, så att världen aldrig mer ställs inför en så här allvarlig kris", skrev Geithner i ett eget uttalande efter mötet.

Internationella valutafondens (IMF) chef Dominique Strauss-Kahn sade att de stora uppgiften för en rad regeringar är att rädda de banker som skadats av kreditkrisen.

Protektionism ett hot

Före mötet sade en rad enskilda delegater att det allra värsta vore om olika regeringar skulle hemfalla åt protektionistiska lösningar för att ta sig ur krisen, alltså att försöka rädda sin egen ekonomi på andra bekostnad.

Det har funnits ett ökande obehag över att samtidigt som alla talar sig varma för frihandel, så agerar de i praktiken annorlunda. Frankrike och Italien skyddar till exempel sina egna bilindustrier, och i USA:s stora stimulansplan finns det en klausul om "Buy American" (Köp amerikanskt).

Storbritanniens finansminister Alistair Darling sade i fredags att han tagit upp frågan om "Buy American" med kollegan Geithner och blivit övertygad om att USA är medvetet om sina förpliktelser mot världen. I slutdeklarationen inskärpte G7 att protektionism är ett hot mot den ekonomiska stabiliteten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!