Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gazakolonn från London med förhinder

Nyheter | 14/02/2009 22:11

Hundratals fordon på väg mot Gaza. Men några fastnade i antiterrorräd.

I vad som kallas den största brittiska fordonskolonnen till Nordafrika sedan andra världskriget rullar nu ett hundratal bilar från London mot Gazaremsan med bistånd. Men några av fordonen åkte direkt fast i en antiterrorräd.

Kolonnen gav sig av från London på lördagen, med 800 mil genom Frankrike, Spanien, Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och Egypten framför sig. Tanken är att nå övergången Rafah, på gränsen Egypten-Gazaremsan, den 2 mars.

Det lär bli en oviss resa. Gränsen Marocko-Algeriet är till exempel i normala fall helt stängd.

Och tre skåpbilar fick problem redan på väg till London i fredags. På motorvägen nära Preston i nordvästra England stoppades bilarna av antiterrorpolis, nio män greps.

Inga formella misstankar framfördes på lördagen, men några av männen verkar misstänkta för tidigare terrorbrott som inte har med kolonnen att göra.

Projektet går under namnet Viva Palestina och organiseras av bland andra den kontroversielle parlamentsledamoten George Galloway.

– Vi leder den största kolonnen brittiska fordon genom Nordafrika sedan Montgomery, säger han till brittiska medier.

Den legendariske befälhavaren Bernard "Monty" Montgomery ledde allierade styrkor i Nordafrika under andra världskriget, och är särskilt känd för segern i slaget vid El Alamein hösten 1942.

Skrivet av: