Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Inflytelserik muslim hyllade Hitler

Nyheter | 16/02/2009 07:30

Chefen för Europeiska fatwarådet, Youssef al-Qaradawi, har nyligen hyllat Adolf Hitler och sagt att Förintelsen var Guds sätt att straffa judarna.

Chefen för det Europeiska fatwarådet, Youssef al-Qaradawi, har nyligen hyllat Adolf Hitler och sagt att Förintelsen var Guds sätt att straffa judarna. Islamsk Råd i Norge tar inte avstånd från uttalandena, rapporterar Aftenposten.

al-Qaradawi har de senaste veckorna gjort antisemitiska uttalanden där han hyllat Adolf Hitler för att ha straffat judar, skriver tidningen.

I ett program, sänt av mediebolaget al-Jazeera, sade han bland annat att Hitler satte judarna på plats.

– Detta var ett himmelskt straff. Vid Guds vilja, nästa gång kommer det att ske genom troende (muslimers) händer, sade han enligt tidningen.

Islamsk Råd vill inte kommentera

al-Qaradawi är chef för Europeiska fatwarådet som Islamsk Råd i Norge har tillfrågat i teologiska frågor, bland annat om det bör vara dödsstraff för homosexualitet.

Generalsekreteraren i det norska rådet, Shoaib Sultan, vill inte kommentera Qaradawis uttalanden, vilket heller inte Islamsk Råds näst högste ledare Senaid Kobilica vill göra. Han hänvisar till Basim Ghozlan, ordförande i islamiska förbundet.

– Jag vill inte kommentera dessa uttalanden. Jag känner al-Qaradawi som en respekterad religiös ledare och vi följer hans tv-program. Men hans politiska uttalanden vill jag inte kommentera.

"Groteska uttalanden"

Lars Gule, expert på islam och försteamanuens, vid Högskolan i Oslo säger att ingen ska underskatta det al-Qaradawi säger om Hitler, judarna och Förintelsen.

– Uttalandena är så groteska att de måste tas upp i ett bredare sammanhangen. Den typen av uttalanden är bokstavligt talat livsfarliga eftersom de kan användas för att legitimera våld, säger Gule till Aftenposten.

Gule uppmanar Islamsk Råd i Norge till att ta initiativ för att utesluta al-Qaradawi ur Europeiska fatwarådet.

al-Qaradawi räknas som en av de mest inflytelserika sunnimuslimska lärda och betraktas inte som extrem.

Skrivet av: