Lördag 17 Apr
Stockholm

Skolmördaren sköt för att döda

De tio offren i skolmassakern sköts från nära håll visar obduktionsprotokollen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De tio offren i skolmassakern i finländska Kauhajoki var skjutna på nära håll och hade träffats av många kulor.

Skolmördaren Matti Saari siktade mot huvudet och överkroppen.

– Han sköt för att döda, säger utredningsledaren Jari Neulaniemi.

Den rättsmedicinska undersökningen av offren visar att en del hade träffats av upp till 20 kulor. Däremot har det ännu inte fastställts om något av offren fortfarande levde när han tände eld på klassrummet.

Nio av offren påträffades svårt brända i klassrummet, ytterligare ett offer och Saari i en korridor.

Neulaniemi räknar med att Saari sköt mellan 100 och 200 skott i skolan.

Medan mordorgien pågick stod Saari i telefonkontakt med andra personer, bland annat sin tidigare flickvän. Till kvällstidningen Ilta-Sanomat säger den 18-åriga kvinnan att hon ringde upp honom medan massakern pågick. Han ska då ha sagt att han var på toaletten.

Neulaniemi bekräftar att telefonkontakter förekom och säger att de ska undersökas närmare. Förhören med Saaris bekantskaps- och vänkrets har ännu inte slutförts. Polisen vet därför ännu inte om någon har hjälpt honom att filma de videor som han lagt ut på internet. Däremot har polisen kunnat förhöra två av de tre klasskamrater som lyckades fly ur klassrummet.

Det har dock inte klarnat varför han sköt sin lärare och sina klasskamrater. Han var försedd med flera magasin till vapnet och förberedd för att ställa till ännu större skada. Enligt de handskrivna dokument som han hade lämnat efter sig i sin studentbostad var hans önskan att döda så många som möjligt, något han planerat i flera år.

Saari betraktas hittills i utredningen som ensam gärningsman. Polisen tror att han gjorde sig skyldig till tio mord och nio mordförsök. Förutom mot kvinnorna som lyckades fly sköt Saari även mot poliser, ambulanspersonal och brandmän när de anlände till yrkesskolan.

Redan på fredagen före massakern sökte polisen Saari utan att lyckas nå honom. Enligt finländska medieuppgifter besökte han under det veckoslutet sin hemort.

Först på måndagen togs han i förhör om de videor han lagt ut på internet och om uppgiften att han skulle ha tänt ett gravljus i närheten av skolan.

Den polisman som i augusti beviljade Saari en tillfällig vapenlicens skötte ensam förhöret och gjorde bedömningen att han skulle få behålla vapnet. Åklagare har nu beslutat att inleda en förundersökning om polisens hantering av vapenlicensen. Polisen kan av oaktsamhet ha gjort sig skyldig till tjänstefel.

Det blir riksåklagaren som tar ställning till om åtal ska väckas mot honom. Om han fälls blir straffet en varning eller böter.

(TT)

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela