Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU: Stoppa FRA och Ipred

Nyheter | 17/02/2009 22:11

FRA-kritisk rapport klubbades igenom.

Nu stöter den svenska FRA-lagen på nya problem. Denna gång från tunga kritiker i Europaparlamentet.

Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) behandlade under tisdagen rapporten De grundläggande rättigheterna på internet som röstades igenom enhälligt. Det beslutades att rekommendera ministerrådet att medlemsstaterna måste respektera den personliga integriteten på internet.

Utskottet beslutade att övervakning av internettrafiken endast får ske vid brottsmisstanke och som ett led i en rättsprocess efter domstolsbeslut. Brottsbekämpning på Internet måste också stå i proportion till brottet som utreds.

Rapporten kräver tydligt att Sverige måste avskaffa FRA-lagen. Den går även på emot Ipred-lagen som klubbas igenom nästa vecka.

– Det råder idag en obalans på internet där det är de folkvalda som granskar folket och inte som i det övriga samhället där folket skall ha möjlighet att granska de folkvalda. Utskottet skickade idag en tydlig signal till medlemsstaterna att rätta till detta, kommenterar Inger Segelström, Europaparlamentariker (s), i ett pressmeddelande.

Skrivet av: