Guatemala: Förlåt för Grisbukten

Guatemala har bett om ursäkt för att USA fick använda landet som avstamp för den misslyckade Grisbuktsinvasionen av Kuba 1961.


Guatemala har bett om ursäkt för att USA fick använda landet som avstamp för den misslyckade Grisbuktsinvasionen av Kuba 1961.

Under ett besök i Havanna belönades president Alvaro Colom med dånande applåder då han sade att han var ledsen för regeringens samarbete med Washington under försöket att störta Fidel Castro.

– Jag vill be Kuba om ursäkt för att vårt land, vår mark lånades ut för förberedelserna av en invasion av Kuba. Det var inte vi, men det var vårt land, sade han.

Den 17 april 1961 försökte 1 400 exilkubaner invadera Kuba. Invasionsförsöket var regisserat och finansierat av Washington.

Exilkubanerna tränades i Guatemala. Landet var då i början av ett långt och brutalt inbördeskrig som skulle kosta hundratusentals människor, framför allt motståndare till den USA-stödda regeringen, livet innan det var slut 1996.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här vägrar Postnord dela ut brev

Mjölkjätte hackad – stopp i produktionen

Norrmejeriers verksamhet i Umeå har stoppats helt efter en hackerattack, rapporterar NSD.

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"Olycka på E18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.