Israels Livni: Vi går i opposition

Israel ser ut att få en ren högerregering.


På torsdagen sade ultranationalisten Avigdor Lieberman att han vill se Benjamin Netanyahu som premiärminister. Mittenpartiet Kadima siktar på oppositionen.

– Vi valdes inte för att legitimera denna extrema högerregering. Vi måste representera ett hoppfullt alternativ och gå i opposition, sade Kadimas ledare, avgående utrikesminister Tzipi Livni, enligt israeliska medier.

Kadima vann flest röster i valet i förra veckan - 28 platser i knesset mot 27 för Netanyahus Likudparti - men utan Liebermans stöd kan hon inte bygga en koalition.

Liebermans ytterhögerparti Yisrael Beitenu, som vill se hårda tag mot palestinierna och kräver lojalitetslöften från Israels arabiska medborgare, gjorde stora framsteg i valet och blev Israels tredje parti.

Lieberman satte som villkor för att stödja Likud att Netanyahu försöker bilda en bred samlingsregering, något han också sagt att han vill. Men Arbetarpartiet har redan avvisat en roll i regeringen efter sitt katastrofval, och efter beskedet från Livni finns det ingen tänkbar partner kvar på vänsterkanten.

Från höger har Likud stöd från religiösa Shas och de båda småpartierna Judiskt hem och Nationell union.

President Shimon Peres väntas inom några få dagar meddela vem han ger uppdraget att bilda regering.

Ett alternativ är att Livni och Netanyahu delar på premiärministerposten och leder Israel två år var fram till nästa val. Det har prövats förr, på 1980-talet, men avvisas av Netanyahu.

Mer troligt blir det en renodlad högerregering. En sådan vore rätt bekväm för Netanyahu att styra. Ingen inom koalitionen skulle opponera sig mot Likudledarens vallöften: Att störta Hamasstyret i Gaza, att stoppa förhandlingar om territoriella eftergifter till palestinierna, att fortsätta bygga ut bosättningar på Västbanken.

Ändå vill inte Netanyahu inte ha en sådan regering. Han vet att den skulle få stora problem att samarbeta med USA under den nye presidenten Barack Obama, och vill därför ha med sig Kadima eller Arbetarpartiet i båten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.