Press på Livni att bilda koalition

Pressen växer på Tzipi Livni att bilda samlingsregering med Likud.


Pressen växer på Tzipi Livni, ledare för Israels mittenparti Kadima, att ändra sig och acceptera en samlingsregering med högerpartiet Likud.

I fredags gav president Shimon Peres uppgiften att bilda regering till Likudledaren Benjamin Netanyahu, trots att Kadima vann flest röster i valet den 10 februari. Till skillnad från Kadima har Likud stöd från en majoritet i parlamentet knesset.

Netanyahu vill dock undvika en renodlad högerregering och vill därför ha med Kadima och Arbetarpartiet i sin koalition, inte minst för att göra den mer aptitlig i omvärldens, främst USA:s, ögon.

Men Livni, avgående utrikesminister, har avfärdat regeringssamarbete med Likud, och sagt att hon hellre leder Kadima i opposition.

Alla partimedlemmar stödjer inte den linjen.

– Jag hoppas att vi nu ska kunna bilda en bred regering där Kadima har en viktig ledarroll, sade Dalia Itzik, ett tungt namn i Kadima och talman i knesset, till israeliska Kanal 2.

– Vi har inte nått ända hit bara för att sätta oss i oppositionen, tillade hon.

Jerusalem Post rapporterar att det finns ett missnöje inom Kadima mot att Livni så kategoriskt uteslutit ett regeringssamarbete med Netanyahu. Han sägs erbjuda Kadima utrikes- och finansministerposten och Livni jobbet som vice premiärminister.

De båda partiledarna ska mötas igen på söndag, men Livni har sagt att hon knappast kommer att ändra sig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!