Svenskar på väg hem från Guadeloupe

De senaste dagarna har hundratals poliser skickats till den oroliga ön i Västindien.


Franska säkerhetsvakter har beskjutits på den oroliga franska ön Guadeloupe i Västindien dit hundratals franska poliser skickats de senaste dagarna. De svenskar som ville lämna ön uppges dock vara på väg hem.

En månad av strejker och demonstrationer på Guadeloupe har övergått till våldsamma protester de senaste dagarna. Natten till onsdagen sköts en 50-årig fackföreningsman ihjäl och tre poliser skottskadades av gärningsmän som sades vara protesterande ungdomar.

På Guadeloupe har en rad yrkesgrupper strejkat sedan den 20 januari. Det ligger sopor på gatorna, många hotell är stängda och charterflyg från franska fastlandet är inställda.

Liksom på grannön Martinique är de flesta regeringskontor, butiker, banker och skolor också stängda. Förhandlingar om lönehöjningar och nya ekonomiska stödprogram har avbrutits av de fackliga representanterna.

De cirka 250 svenskar på Guadeloupe, vars hemresa försenats på grund av oroligheterna är dock på väg hem.

Ambassaden i Paris hjälpte till att ordna en båttransport från hotellet där svenskarna bodde till flygplatsen, i stället för den bussresa som researrangören bedömt som för riskabel.

Enligt UD:s presstjänst kunde svenskarna med båt och buss utan problem ta sig till flygplatsen där de sent på torsdagskvällen, svensk tid, hade checkat in men ännu inte gått på planet.

Omkring 170 svenskar, som nyligen anlänt till ön, har dock valt att stanna kvar fram till sin ordinarie hemfärd.

I Paris uttryckte Frankrikes president Nicolas Sarkozy en viss förståelse för de strejkande och protsetaerande Guadeloupeborna.

– Jag förstår er känsla av orättvisa när ni i era liv stöter på ojämlikhet och diskrimination, det är rent ut sagt oacceptablet. Den känslan av orättvisa förstår jag och delar jag, säger Nicolas Sarkozy enligt Le Monde.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!