Svenska familjer fast i semesterparadis

Upploppen har nu krävt sitt första dödsoffer.


Semesterparadiset Guadeloupe i Västindien skakas just nu av våldsamma upplopp. Det populära turistmålet har förvandlats till ett brinnande kaos med vilda demonstrationer, våldsamma stenkastningar och vandalism, skriver Le Monde. Vägarna har blockerats med bilar, trädstammar – till och med kylskåp.

Protesterna har nu krävt sitt första dödsoffer. Dessutom skadades tre poliser under tisdagskvällen. Offret, en 50-årig fackföreningsman, ska ha skjutits ihjäl när han körde fram till en barrikad som ungdomar hade satt upp.

Under de senaste veckorna har arbetarnas krav på högre löner eskalerat och mitt i allt sitter svenska barnfamiljer fast. För tillfället kan inga svenskar flyga hem, då flygplatsen stängt.

– Vi hörde hur det sköts hela natten. Ingen kan gå ut på gatorna. De senaste 48 timmarna har gatorna helt varit i händerna på ungdomsgäng. Allt är utom kontroll, sade Jacques Bangou, borgmästare i Guadeloupes största stad Pointe-a-Pitre till radiokanalen Europe 1.

Tusentals turister flyr och söker skydd vid hotellområden där det är mycket säkrare. Men demonstrationerna fortsätter att rasa och i nuläget har tre personer skadats i protesterna, skriver France24.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy tillsatte i fredags en kommission som ska se över förhållandena på öarna.

Nyheter24 har talat med Pontus Langley, ägare av Langley Travel som erbjuder resor till bland annat Guadelopue.

Hur ser det ut på Guadeloupe just nu, har läget förändrats något?

– De här strejkerna har ju pågått en längre tid, på grund av ekonomin och arbetarnas löner. Folk här har blockerat lite butiker och sådant, nu har man även blockerat vägar vilket gör det svårt att komma fram på ön, säger Langley till Nyheter24.

När tror du att de svenska turisterna ska kunna åka hem?

– I morgon kommer de att åka hem, allihopa.

Det har kommit en del uppgifter om skottlossning där nere, vet du om någon svensk skadats?

– Nej, absolut inte, på hotellområdena är det väldigt lugnt och turisterna befinner sig i säkerhet. På hotellen fungerar allt som vanligt och förhoppningsvis har man löst konflikten inom ett par dagar. Sarkozy ska åka ner nu för att förhandla så att strejkerna upphör, uppger Pontus Langley till Nyheter24.

Se mer nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.