Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska familjer fast i semesterparadis

Nyheter | 18/02/2009 09:40

Upploppen har nu krävt sitt första dödsoffer.

Semesterparadiset Guadeloupe i Västindien skakas just nu av våldsamma upplopp. Det populära turistmålet har förvandlats till ett brinnande kaos med vilda demonstrationer, våldsamma stenkastningar och vandalism, skriver Le Monde. Vägarna har blockerats med bilar, trädstammar – till och med kylskåp.

Protesterna har nu krävt sitt första dödsoffer. Dessutom skadades tre poliser under tisdagskvällen. Offret, en 50-årig fackföreningsman, ska ha skjutits ihjäl när han körde fram till en barrikad som ungdomar hade satt upp.

Under de senaste veckorna har arbetarnas krav på högre löner eskalerat och mitt i allt sitter svenska barnfamiljer fast. För tillfället kan inga svenskar flyga hem, då flygplatsen stängt.

– Vi hörde hur det sköts hela natten. Ingen kan gå ut på gatorna. De senaste 48 timmarna har gatorna helt varit i händerna på ungdomsgäng. Allt är utom kontroll, sade Jacques Bangou, borgmästare i Guadeloupes största stad Pointe-a-Pitre till radiokanalen Europe 1.

Tusentals turister flyr och söker skydd vid hotellområden där det är mycket säkrare. Men demonstrationerna fortsätter att rasa och i nuläget har tre personer skadats i protesterna, skriver France24.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy tillsatte i fredags en kommission som ska se över förhållandena på öarna.

Nyheter24 har talat med Pontus Langley, ägare av Langley Travel som erbjuder resor till bland annat Guadelopue.

Hur ser det ut på Guadeloupe just nu, har läget förändrats något?

– De här strejkerna har ju pågått en längre tid, på grund av ekonomin och arbetarnas löner. Folk här har blockerat lite butiker och sådant, nu har man även blockerat vägar vilket gör det svårt att komma fram på ön, säger Langley till Nyheter24.

När tror du att de svenska turisterna ska kunna åka hem?

– I morgon kommer de att åka hem, allihopa.

Det har kommit en del uppgifter om skottlossning där nere, vet du om någon svensk skadats?

– Nej, absolut inte, på hotellområdena är det väldigt lugnt och turisterna befinner sig i säkerhet. På hotellen fungerar allt som vanligt och förhoppningsvis har man löst konflikten inom ett par dagar. Sarkozy ska åka ner nu för att förhandla så att strejkerna upphör, uppger Pontus Langley till Nyheter24.

Se mer nedan.

Skrivet av: