Guadeloupe förhandlar igen

- 20/02/2009, 06:56 -

Strejkledarna på den franska ön Guadeloupe är tillbaka vid förhandlingsbordet.

Strejkledarna på den franska ön Guadeloupe har gått med på att återgå till förhandlingsbordet sedan regeringen i Paris lovat ön en halv miljard euro. Men strejken är inte avblåst.

Strejkledaren Elie Domota, ledare för en allians av fackföreningar och vänstergrupper som strejkar sedan den 20 januari, vill inte lägga ner stridsåtgärderna ännu, trots att president Nicolas Sarkozy utfäst sig att betala ut 580 miljoner euro i stöd till Guadeloupe i hopp om att få slut på veckors strejk och oroligheter.

För närvarande tycks förslagen oss synnerligen vaga, sade Domota efter att ha träffat två franska regeringssändebud på fredagen.

Men han bekräftade att förhandlingarna om lönehöjningar och nya ekonomiska stödprogram återupptas på fredagskvällen.

En månad av strejker och demonstrationer på Guadeloupe har övergått till våldsamma protester de senaste dagarna. Natten till onsdagen sköts en 50-årig fackföreningsman ihjäl och tre poliser skottskadades av gärningsmän som sades vara protesterande ungdomar. På torsdagen besköts franska säkerhetsvakter som skickats till ön.

En rad yrkesgrupper har strejkat i en månad. Gatorna är fulla av sopor, många hotell är stängda och charterflyg från franska fastlandet är inställda.

Liksom på grannön Martinique är de flesta regeringskanslier, butiker, banker och skolor också stängda.

De cirka 250 svenskar på Guadeloupe, vars hemresa försenats på grund av oroligheterna kunde lämna ön på torsdagskvällen. Omkring 170 svenskar, som nyligen kommit dit, har valt att stanna kvar till sin ordinarie hemfärd.

Skrivet av: