bin Ladens högra hand får skadestånd

- 20/02/2009, 11:44 -

Efter elfte september häktades nio män. Nu får en av dem ersättning på hundratusentals kronor.

Ett utslag hos Europadomstolen säger att Storbritannien måste betala 23 000 pund till nio terroristmisstänkta. På grund av att Storbritannien häktade männen efter elfte september utan rättegång. Bland dem finns Abu Qatada, beskriven som Usama bin Ladens högra hand, skriver Daily Mirror.

Förutom denna ersättning får de även 53 000 pund för rättegångskostnaderna.

Qatada, sex algerier, en palestinier och en tunisier får upp till 3 400 pund var. Men en marockan och en fransman, som frivilligt lämnande landet efter häktningen, fick ingenting.

Shami Chakrabarti från en organisation för mänskliga rättigheter hade hoppats på mer och menar att ersättningen bara motsvarar två pund per häktad dag.

Oppositionens skugginrikesminister, Chris Graylin, var än mer upprörd och tror att det här kommer skada förtroendet för mänskliga rättigheter.

– Det här kommer att förfära förnuftigt folk. Det driver med hela konceptet om mänskliga rättigheter, säger Grylin till Daily Mirror.

Skattebetalarnas organisation är inte sena med att uttala sig om omkostnaderna. Deras reprensentant Matthew Elliot är arg för att terroristen Abu Qatad belönas:

– Den här mannen hatar allt som Storbritannien står för så det är motbjudande att skattebetalarna nu tvingas ge honom tusentals pund. Vi borde ha slängt ut honom för flera år sedan, säger Elliot till Daily Mirror.

Qatada kommer nu troligen att utvisas till Jordanien, där han kan komma att dömas för terrorism.

Inrikesmininster Jacqui Smith säger sig vara besviken:

Skrivet av: