bin Ladens högra hand får skadestånd

Efter elfte september häktades nio män. Nu får en av dem ersättning på hundratusentals kronor.


Ett utslag hos Europadomstolen säger att Storbritannien måste betala 23 000 pund till nio terroristmisstänkta. På grund av att Storbritannien häktade männen efter elfte september utan rättegång. Bland dem finns Abu Qatada, beskriven som Usama bin Ladens högra hand, skriver Daily Mirror.

Förutom denna ersättning får de även 53 000 pund för rättegångskostnaderna.

Qatada, sex algerier, en palestinier och en tunisier får upp till 3 400 pund var. Men en marockan och en fransman, som frivilligt lämnande landet efter häktningen, fick ingenting.

Shami Chakrabarti från en organisation för mänskliga rättigheter hade hoppats på mer och menar att ersättningen bara motsvarar två pund per häktad dag.

Oppositionens skugginrikesminister, Chris Graylin, var än mer upprörd och tror att det här kommer skada förtroendet för mänskliga rättigheter.

– Det här kommer att förfära förnuftigt folk. Det driver med hela konceptet om mänskliga rättigheter, säger Grylin till Daily Mirror.

Skattebetalarnas organisation är inte sena med att uttala sig om omkostnaderna. Deras reprensentant Matthew Elliot är arg för att terroristen Abu Qatad belönas:

– Den här mannen hatar allt som Storbritannien står för så det är motbjudande att skattebetalarna nu tvingas ge honom tusentals pund. Vi borde ha slängt ut honom för flera år sedan, säger Elliot till Daily Mirror.

Qatada kommer nu troligen att utvisas till Jordanien, där han kan komma att dömas för terrorism.

Inrikesmininster Jacqui Smith säger sig vara besviken:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO granskar ännu en Kinberg Batra-rekrytering

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

1 timme sedan
Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

1 timme sedan
Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.